Šport

Osudom skúšaná športovkyňa: Najprv medaila z olympiády, potom eutanázia

Belgická paralympionička Marieke Vervoortová chce po športovom sviatku ukončiť svoj život.

V Londýne 2012 vybojovala na vozíku na atletickom ovále dve medaily, o štyri roky na to na Hrách v Riu pridala tretiu. Marieke Vervoortová má šancu aj na štvrtý cenný kov, v sobotu sa so športovou kariérou rozlúči v šprinte na 100 metrov. A možno nezostane len pri rozlúčke so športom.

37-ročná rodáčka zo severovýchodu Belgicka totiž plánuje podstúpiť eutanáziu, dobrovoľne odísť z tohto sveta sa v jej rodnej krajine zákonne môže od roku 2002. Hneď po brazílskej paralympiáde sa chce nadobro zbaviť neznesiteľných a často sa opakujúcich bolestí, ktoré súvisia s jej diagnózou – nevyliečiteľná degeneratívna porucha ju postupne ničí, v nemocnici trávi väčšinu času. Jeden z najemotívnejších príbehov, ktoré tohtoročné Rio napísalo, šťastný koniec neprináša.

PREČÍTAJTE SI: Ako a kde behať? Rady pre začiatočníkov, kalendár behov aj pre pokročilých

Myšlienky na smrť

„Myslím na to, že podstúpim eutanáziu,“ povedala niekoľko týždňov pred odchodom do dejiska paralympiády. Novinárom sa priznala, že v noci pravidelne pre bolesti nenaspí viac ako desať minút. Pred pár týždňami už podnikla kroky na to, aby jej dobrovoľný odchod zo sveta nabral reálne kontúry.

„Je to ale veľmi ťažké, je to náročný a zdĺhavý proces. Potrebujem na to podpisy troch lekárov – špecialistov, množstvo vyšetrení, sedení, výstup od psychiatra, ktorý potvrdí, že to človek myslí naozaj vážne,“ cituje Guardian slová rodáčky z mestečka Diest.

Vervoortová aj napriek deficitu spánku a ukrutným bolestiam poctivo trénuje. „Je inšpiráciou pre všetkých športovcov, pre všetkých ľudí,“ hovoria jej blízki. Belgičanka sa pred tohtoročnými Hrami nechala počuť, že Rio je jej posledné prianie v živote. Počas jeho celého trvania sa riadi mottom “verím, že dokážem veľké veci“, ktoré ju dostalo až na olympijské pódiá.

ČÍTAJTE AJ:

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM