Zo Slovenska

Pád MiG-29 pri Nitre vyjde poriadne draho: Ministerstvo zaplatí vyše 2,6 milióna eur

V roku 2019 neďaleko Nitry havarovalo stíhacie lietadlo MiG-29. Ministerstvo obrany spoznalo účet, ktorý bude musieť zaplatiť.

Ilustračný obrázok k článku Pád MiG-29 pri Nitre vyjde poriadne draho: Ministerstvo zaplatí vyše 2,6 milióna eur
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ministerstvo obrany (MO) SR zaplatí vyše 2,6 milióna eur ruskej spoločnosti RSK MiG za škodu spôsobenú pádom stíhacieho lietadla MiG-29 počas cvičného letu v roku 2019.

Vyplýva to z dohody o náhrade škody zverejnenej v centrálnom registri zmlúv.

„Škoda ruskej strane vznikla v tom, že na lietadle MiG-29 sa nachádzali aj agregáty spoločnosti RSK MiG a nielen agregáty a materiál rezortu obrany,“ priblížila pre TASR hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

V súvislosti s nehodou už rezort uhradil Poľnohospodárskemu družstvu DEVIO Nové Sady 570,69 eura za škodu na úrode a Slovenskému pozemkovému fondu 24,49 eura za škodu na agátovom poraste.

Na ich pozemky dopadli trosky lietadla.

Aktuálne zo Slovenska

Stíhacie lietadlo MiG-29 havarovalo koncom septembra 2019 pri Nitre počas skúšobného letu. Celkovo vyšetrovacia komisia určila 13 čiastkových faktorov, ktoré prispeli k nehode.

Bezprostrednou príčinou bol nedostatok paliva a následné rozhodnutie pilota o katapultáži. Incident podľa záverov komisie nezapríčinil stav lietadla, ani nedostatok kompetencie zo strany pilota.

Škodu na lietadle a munícii vyčíslili na 38 miliónov eur. Do budúcnosti sa podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) prijalo 22 opatrení, ktoré majú podobným incidentom predísť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne zo Slovenska

Preprava vraku stíhačky MiG-29
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM