Zo Slovenska

Plánujete kúpu ojazdeného auta? Ponuka sa zvyšuje, RASTIE však aj ich cena

Ak sa v týchto dňoch obzeráte po "jazdenke", prekvapiť vás môže bohatšia ponuka na trhu. Bohužiaľ, cena ojazdených áut stúpa.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete kúpu ojazdeného auta? Ponuka sa zvyšuje, RASTIE však aj ich cena
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Cena ojazdených automobilov sa na celom slovenskom trhu v júli zvýšila. Tým istým smerom sa pohol aj ich počet v ponuke, ktorý po uplynulých rokoch ovplyvnených pandémiou a vojnou na Ukrajine medzimesačne stúpol o takmer 5-tisíc áut. Slovenský trh inzerovaných vozidiel tak v júli celkom ponúkal 61 247 jazdených automobilov, čo je o 4 570 viac ako v júni. Vypláva to z analýzy trhu, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť Aures Holdings.

Rekordné predaje

„Posledné mesiace dochádza postupne k stabilizácii slovenského sekundárneho automobilového trhu. V júli na to nadviazal ďalší pozitívny trend, keď sa konečne začal počet ojazdených automobilov zvyšovať. Keďže na trhu stále chýbajú nové vozidlá, cena ojazdených vozidiel sa tomu dlhodobo prispôsobuje. Dopyt po ‚jazdenkách‘ neklesá, čo môžeme sledovať aj na našich predajných výsledkoch, ktoré momentálne dosahujú rekordné čísla,“ vysvetlil člen predstavenstva Aures Holdings Petr Vaněček.

Stredná hodnota ceny jazdeného auta sa zvýšila o 1 399 eur na 9 999 eur.

Hodnota veku klesla z desať rokov na 8,9 roka a počet najazdených kilometrov na tachometri sa taktiež znížil, a to o 13-tisíc kilometrov na 157-tisíc kilometrov. Pokles ceny je podľa spoločnosti Aures viditeľný aj pri vozidlách na alternatívne pohony, kde cena elektrických vozidiel v júli klesla o 5 340 eur a pohybovala sa najčastejšie na úrovni 35 600 eur. Ojazdené hybridy sa podľa spoločnosti predávali za 31 490 eur.

Ako je to u susedov?

V susedných krajinách podľa analýzy taktiež dochádza k stabilizácii trhu. V Poľsku trh ponúkol medzimesačne rovnaký počet automobilov, a to 200 075 kusov. Stredná cena stále ešte rastie, ale už miernejším tempom a minulý mesiac sa najčastejšie pohybovala na úrovni 7 114 eur (31 500 PLN). V prípade Českej republiky ponuka ojazdených vozidiel klesla o 6 089 áut a cena sa taktiež znížila o 374 eur.

Vede Škoda

Najčastejšie ponúkanou značkou na slovenskom trhu bola česká Škoda s 10 212 vozidlami, nasledovali Volkswagen (7 948 áut) a BMW (4 415 áut). Z modelov áut bolo inzerovaných najviac vozidiel Škoda Octavia (4 298 áut), Škoda Fabia (2 110 áut) a Volkswagen Passat (2 051 áut).

Až 35 % ponúkaných áut bolo vo verzii SUV a 25 % vo verzii kombi. Najčastejšie boli v ponuke vozidlá s dieselovým (53 %) a benzínovým pohonom (26 %). Obľuba elektromobilov a hybridov podľa Aures stále rastie, pričom na Slovensku je najviac ponúkaným elektromobilom BMW i3 a hybridom Toyota Corolla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM