Rastislav Búgel Zo Slovenska

Pôjdete si kúpiť vianočný stromček? Nezabúdajte! Jeho preprava má svoje PRAVIDLÁ

Ak sa ešte len chystáte kúpiť vianočný stromček, toto by ste si mali prečítať. Ako si ho bezpečne doveziete až domov?

Ilustračný obrázok k článku Pôjdete si kúpiť vianočný stromček? Nezabúdajte! Jeho preprava má svoje PRAVIDLÁ
Zdroj: Unsplash.com , Polícia Slovenskej republiky

Sviatky sú tu už o niekoľko dní a čoraz viac Slovákov domov preváža vianočné stromčeky. Polícia upozorňuje, že aj to má svoje pravidlá.

Na čo si dať pozor?

„Jedným so symbolov Vianoc je vianočný stromček. Pri jeho bezpečnej preprave až domov bez ujmy a spôsobenia škody na majetku je potrebné dodržiavať dopravné predpisy a pravidlá,“ upozorňuje polícia.

Netreba zabúdať, že v prípade väčšieho vianočného stromčeka ide o náklad, ktorého preprava je upravená v zákone o cestnej premávke.

„Pri preprave vianočného stromčeka na streche či v kufri motorového vozidla alebo použitím prívesného vozíka dodržujte v súlade so zákonom o cestnej premávke tieto predpisy a pravidlá,“ dodáva polícia.

V prvom rade musí byť stromček na aute riadne umiestnený, rozložený a upevnený. Nemôže ohrozovať bezpečnosť a plynulosť premávky a zároveň ani poškodzovať cestu ani jej okolie.

Základné pravidlá

Ak je váš stromček poriadne veľký, dajte si pozor, aby nezakrýval svetlá auta, odrazové sklá, tabuľku s evidenčným číslom a vyznačenie najvyššej povolenej rýchlosti.

Samozrejme, upevnený musí byť tak, aby sa pri zmene rýchlosti jazdy alebo zmene smeru jazdy nezošmykol, neprevrátil, nespadol alebo sa inak voľne nepohyboval.

„V prípade, ak vianočný stromček prečnieva vozidlo vpredu alebo vzadu o viac ako 40 cm alebo prečnieva vozidlo do strany, musí byť prečnievajúci koniec nákladu označený reflexným označením s červenými a bielymi pruhmi,“ upozorňuje polícia.

Keď už budete mať stromček naložený, nezabudnite tomu prispôsobiť jazdu.

„Pred samotnou jazdou sa uistite, že vianočný stromček je bezpečne upevnený, aby sa nemohol počas jazdy uvoľniť a vypadnúť a mohli ste s ním za vašej dôkladnej asistencie a opatrnej jazdy doraziť bezpečne na určené miesto,“ dodáva polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM