Mário Hudák Regióny

Poslanci hľadajú peniaze na križovatku, šéf školstva stále maroduje

Až na druhýkrát sa, kvôli križovatke pri Hypernove podarilo mimoriadne zvolať mestských poslancov. René Semanišin je stále na maródke a čaká ho operácia, povedal po zastupiteľstve Hanuščak.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci hľadajú peniaze na križovatku, šéf školstva stále maroduje
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Potom čo primátor najprv zvolal a vzápätí odvolal mimoriadne zastupiteľstvo na piatok 29. septembra, sa dvadsať bardejovských poslancov na desať minút, o pol deviatej ráno, mimoriadne zišlo minulý utorok, 3. októbra. Po kratučkom rokovaní sme sa primátora opýtali aj na to, kedy a ako bude riešiť situáciu okolo funkcie vedúceho mestského Oddelenia školstva a telesnej kultúry Reného Semanišina, ktorého v polovici augusta odsúdili za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Po otvorení zasadania, schválení programu, voľbe návrhovej komisie a určení overovateľov zápisnice a zapisovateľky, poslanci jednomyseľne odhlasovali dva body programu rokovania kvôli ktorým sa v utorok mimoriadne zišli.

Križovatka pri škole

Na poslednom, riadnom zastupiteľstve 19. septembra schválili poslanci rekonštrukciu križovatky na uliciach Štefánikova, Tarasa Ševčenku a Mlynskej medzi Hypernovou a Základnou školou Bartolomeja Krpelca za 890-tisíc eur. Keďže radnica chce vzhľadom k ďalším investíciám, použiť na túto stavbu financovanie z viacerých zdrojov, požiadala ešte začiatkom septembra Prešovský samosprávny kraj (PSK) o poskytnutie finančnej pomoci vo výške 150 až 200-tisíc eur.

Finančná komisia PSK, ktorá o pomoci rokovala až po 26. septembra, odporučila krajskému zastupiteľstvu, aby pomoc schválila ako takzvanú združenú investíciu, s predpokladaným rozpočtom 890-tisíc eur. Na základe toho museli bardejovskí poslanci ešte odsúhlasiť návrh na schválenie združenej investície medzi Prešovským krajom a Mestom Bardejov. Mesto ako združovateľ bude financovať investíciu do výšky 740-tisíc eur a Prešovský samosprávny kraj v sume 150-tisíc eur.

„Križovatka pri Hypernove by mala byť hotová do konca júna 2018.“

Ak investícia prevýši predpokladaný rozpočet, výška vkladu kraja zostane rovnaká. Návrh však ešte musí prejsť zastupiteľstvom PSK, ktoré zasadne 16. októbra. Predpokladaný termín zahájenia stavby by mal byť v po- slednom štvrťroku 2017, stavbu chce radnica ukončiť do júla 2018.

V druhom a poslednom bode rokovania poslanci ešte odklepli prenájom nebytových priestorov mestskej spoločnosti Bardbyt na uliciach Dlhý rad, Tarasa Ševčenku a Stöcklovej o celkovej výmere 340 metrov štvorcových.

Semanišin maroduje

V súvislosti s augustovou kauzou mestského šéfa odboru školstva Reného Semanišina, keď bol za jazdu pod vplyvom alkoholu (2,3 promile) v superrýchlom konaní, bardejovským okresným súdom odsúdený na pokutu 500 eur a zákaz šoférovania na dva roky, sme sa primátora Borisa Hanuščaka (Smer-SD) opýtali, či a ako bude situáciu s jeho zotrvaním či nezotrvaním vo verejnej funkcii riešiť.

Zákon o výkone práce vo verejnom záujme totiž hovorí, že zamestnanec mestského úradu musí byť bezúhonný, teda mať čístý register trestov. „V opačnom prípade je ľahko preukázateľné, že takéto zamestnávanie, je v rozpore so zákonom,“ tvrdí predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska a expert na obecnú a mestskú samosprávu Vladimír Špánik.

„Pán Semanišin je stále na maródke a koncom októbra ho čaká ťažká operácia. Takže všetko budeme riešiť potom, keď sa zrehabilituje. Vždy som zákon dodržiaval a aj teraz budem postupovať v medziach zákona,“ vyjadril sa k Semanišinovej kauze po utorkovom zastupiteľstve Hanuščak.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM