Správy

Budeme viac pracovať, alebo oddychovať? Slovensko zrejme príde o európske prvenstvo v počte štátnych sviatkov

Vláda Roberta Fica zvažuje, že zruší niektorý z 15 štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Odborníci odhadujú, že jeden deň voľna stojí slovenskú ekonomiku tristo miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Budeme viac pracovať, alebo oddychovať? Slovensko zrejme príde o európske prvenstvo v počte štátnych sviatkov
Zdroj: TASR

Máme ich pätnásť. Najviac v Európe, ale ťažko by sa nám vzdávalo čo i len jedného. Aj vtedy, keď ten zrovna pripadne na víkend. Reč je o štátnych sviatkoch a dňoch pracovného pokoja. Za Slovenskom nasledujú Bulhari, Chorváti, Cyprus, Gréci, Malta a Slovinci, ktorí majú ročne o deň menej voľna.

Česi za nami zaostávajú o dva dni. Obyvatelia výkonných ekonomík, ako je tá nemecká či britská, majú ešte menej sviatkov. V prvom prípade je to deväť a v tom druhom dokonca len sedem dní voľna.

Skvelých pätnásť dní, povie si každý jeden Európan, keď sa pozrie na slovenské sviatky a dni pracovného voľna. Pokojne môže dodať, že nám je sveta žiť.

Budeme pracovať viac?

Slovenské prvenstvo v tomto zaujímavom rebríčku však môže veľmi rýchlo skončiť. Vládny Smer-SD už avizoval, že by sa toto naše privilégium mohlo skresať o jeden či dva dni.

Najdôležitejšou otázkou je, aký vplyv by to malo na ekonomiku. Zjednodušene povedané, akú sumu by štát získal.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že by šlo o sumu 300 miiliónov eur, informuje na portáli investujeme.sk (http://www.investujeme.sk/…iatkov-v-eu/) analytička Poštovej banky Jana Glasová. Zároveň však treba dodať, že ide o veľmi skresľujúce číslo, pretože sú aj podnikatelia, firmy a podniky, ktoré výrobu počas sviatkov a dní pracovného voľna nepozastavujú.

Pre aj proti

Na zatvorenie nákupných centier, športovísk, kultúrnych zariadení (kiná, divadlá), ubytovacích jednotiek (hotely, penzióny) a podobne by určite nepristúpil žiadny prevádzkar. Voľný deň totiž v mnohých prípadoch znamená zisk. Počas nich sa zavše celé rodiny vyberú do obchodov, barov, reštaurácií, ktoré z toho jednoznačne profitujú. Požiadavka nechať počas pracovného voľna zatvorené nie je teda v oblasti cestovného ruchu namieste.

Netreba zabúdať ani na to, že deň pracovného pokoja pôsobí na zamestnancov pozitívne. Ľudia si oddýchnu fyzicky aj psychicky, čo blahodarne pôsobí na ich výkon po návrate do práce a celková produktivita stúpa.

Ako všetko, aj táto minca má dve strany. Poprední ekonómia sa totiž zhodujú, že krajina by nemala byť ekonomicky pasívna, čo predpokladá rozvoj hospodárstva, a tým pádom menej voľna.

Na mieste je však aj otázka, či prosperita firmy závisí od toho, koľko dní v roku zamestnanec odpracuje. Odpoveď je zrejmá – nezáleží. Dôležité je, koľko má spoločnosť zákaziek, spokojných zákazníkov a ako dokáže obstáť v konkurenčnom bo­ji.

Koľko stojí štátny sviatok ekonomiku?

Všeobecné odhady sa točia okolo sumy 300 miliónov eur. Ide o hodnotu nominálneho HDP prepočítanú na pracovný deň. Nemožno teda povedať, že v prípade zrušenia aspoň jedného sviatku slovenská ekonomika automaticky získa stovky miliónov.

Ktoré sviatky máme na Slovensku?

  • 1. január Deň vzniku Slovenskej republiky
  • 6. január Zjavenie Pána (Traja králi)
  • 25. marec Veľký piatok
  • 28. marec Veľkonočný pondelok
  • 1. máj Sviatok práce
  • 8. máj Deň víťazstva nad fašizmom
  • 5. júl Sviatok svätého Cyrila a Metoda
  • 29. august Výročie SNP
  • 1. september Deň Ústavy Slovenskej republiky
  • 15. september Sedembolestná Panna Mária
  • 1. november Sviatok všetkých svätých
  • 17. november Deň boja za slobodu a demokraciu
  • 24. december Štedrý deň
  • 25. december Prvý sviatok vianočný
  • 26. december Druhý sviatok vianočný

pkl, foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM