Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Horúci utorok môžu miestami schladiť prehánky, meniny má Berta

Pranostika na dnes znie: Keď na Navštívenie Panny Márie prší, to potom prší po celé žne. Meniny má Berta. Premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť. Miestami prehánky. Denná teplota 27 až 32 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Horúci utorok môžu miestami schladiť prehánky, meniny má Berta
Zdroj: TASR

Západ: Bude premenlivá, miestami prechodne až veľká oblačnosť. Očakávajte lokálne prehánky alebo dážď, možnosť búrky. Mierne ochladenie. Najvyššia denná teplota dosiahne 27 až 32 stupňov.

Stred: Bude premenlivá, miestami prechodne až veľká oblačnosť. Lokálne, v severnej polovici územia postupne na viacerých miestach sa môžu objaviť prehánky, dážď, ojedinele búrky – aj intenzívne alebo s krúpami. Mierne ochladenie. Najvyššia denná teplota 27 až 32, v severnej polovici územia väčšinou okolo 25 stupňov.

Východ: Premenlivá, postupne prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach prehánky, dážď, miestami aj búrky – ojedinele intenzívne alebo s krúpami. Mierne ochladenie. Najvyššia denná teplota 27 až 32 stupňov.

Meniny má Berta

Ženské meno Berta má nemecký pôvod a v preklade znamená „slávna“, „skvelá“. Nositeľky tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Berti, Bertička.

Berty, ktoré oslavujú meniny 2. júla, vždy presne vedia, čo chcú. Svoj cieľ nedosahujú priamo, radšej si zvolia dlhšiu cestu s okľukami a prestávkami. Silnou zbraňou týchto žien je ich obdivuhodná pamäť. Majú vlastnícke sklony. Svojho vyvoleného by najradšej mali výhradne pre seba. Sú aj praktické, pozorovať môžme ich výrazný zmysel pre rodinu.

Berty sú veľmi životaschopné. Mali by si dávať pozor na psychiku a zdravotné ťažkosti spojené so žalúdkom. Stravou by si mali dopĺňať vitamíny C, E a vápnik.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby Berty sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka, baza, ochranné kamene achát a perla.

Stalo sa doma

1271 – Český kráľ Přemysl Otakar II. a uhorský kráľ Štefan V. uzavreli v Bratislave mierovú zmluvu, na základe ktorej vrátil Otakar všetky dobyté územia v Uhorsku a Štefan sa vzdal nároku na Štajersko, Kransko a Korutánsko.

1615 – V Humennom gróf Juraj Druget založil jezuitské kolégium.

1942 – Bola zriadená Slovenská akadémia vied a umení (SAVU). Od roku 1953 Slovenská akadémia vied (SAV).

1946 – Prezident Československej republiky (ČSR) Edvard Beneš vymenoval 26-člennú Vládu Národného frontu. Jej predsedom sa stal Klement Gottwald. Vo vláde malo Slovensko 7-členné zastúpenie.

1979 – V Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval pri záchrannej akcii vrtuľník Horskej služby, pričom zahynulo päť záchranárov. Na následky zranení v popradskej nemocnici zomrel aj popredný slovenský horolezec Milan Kriššák, člen Horskej služby.

1992 – Česká Občianska demokratická strana (ODS) a slovenské Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) sa dohodli na vytvorení spoločnej dočasnej vlády na čele s Janom Stránskym. Vláda mala pôsobiť do rozdelenia vtedajšej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

2013 – Cyklista Peter Velits na Tour de France vystúpil so svojím tímom Omega Pharma – Quick Step na strieborný stupienok po 25-kilometrovej časovke.

Stalo sa vo svete

1966 – Francúzsko uskutočnilo na atole Mururoa v Tichom oceáne jadrový výbuch.

1976 – Komunistická strana Vietnamu vyhlásila v Hanoji Vietnam za socialistickú republiku. Došlo k zjednoteniu severnej a južnej časti Vietnamu po vyše 20-ročnej vojne.

1990 – V tuneli pri moslimskom posvätnom saudskoarabskom meste Mekka počas tlačenice zahynulo 1426 modliacich sa osôb.

2002 – Americký milionár Steve Fossett sa stal prvým letcom na balóne, ktorý sám a bez prestávky obletel Zem.

2007 – Izraelský súd odsúdil bývalého jadrového technika Mordechaja Vanunua na ďalších šesť mesiacov väzenia za porušenie zákazu necenzurovaného styku s médiami. Vanunua v Izraeli odsúdili v roku 1988 na 18 rokov za prezradenie informácií o utajovanom izraelskom jadrovom programe novinám The Sunday Times, obvinili ho z vlastizrady a špionáže. Na slobodu sa dostal v roku 2004, žil však pod stálou kontrolou polície a s obmedzeniami, medzi ktoré patril aj zákaz kontaktov s médiami či pravidelné hlásenia o pohybe a podobne.

2008 – Kolumbijská armáda oslobodila niekdajšiu političku kolumbijsko-francúzskeho pôvodu Ingrid Betancourtovú a 14 ďalších rukojemníkov.

2009 – V Maďarsku budapeštiansky odvolací súd rozhodol o zrušení spolku Maďarská garda.

2011 – Česká tenistka Petra Kvitová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Vo finále si poradila s Ruskou Mariou Šarapovovou 6:3 a 6:4. Kvitová sa stala prvou českou wimbledonskou šampiónkou od roku 1998, keď Jana Novotná v dueli o titul zdolala Francúzku Nathalie Tauziatovú.

2014 – Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho začal súd v Paríži oficiálne vyšetrovať pre podozrenie, že sa snažil zneužiť svoj vplyv na zmarenie vyšetrovania údajných nezrovnalostí vo svojej úspešnej predvolebnej kampani v roku 2007.

Skladba dňa

1932, Waldemar Matuška, Košice, spevák. Detské roky už prežil v Čechách, v Karlových Varoch sa vyučil na sklárskom učilišti. Tam aj začal so spievaním s amatérskymi skupinami. Ďalšia jeho cesta viedla do Prahy, kde hrával príležitostne na bendžo aj gitare v Redute. V roku 1960 dostal angažmán Semafor. Prvú skladbu Suvenír nahral s orchestrom Karla Vlacha. Keď Miloslav Šimek a Jiřím Grossmanom prišli s nápadom založenia ankety Zlatý slávik, Waldemar Matuška bol v roku 1963 jej prvým víťazom. Potom viedla jeho spevácka cesta do divadla Rokoko. v divadle V roku 1965 vydal prvú LP platňu Zpívá Waldemar Matuška. V roku 1969 sa rozhodol pre sólovú dráhu. Zahral si vo viacerých filmoch, medzi nimi Limonádový Joe alebo Noc na Karlštejne. Známe boli aj jeho televízne programy Dobrý večer s Waldemarem. Matuška zomrel 30. mája 2009 v Miami na Floride. V novembri 2009 vyšla trojkompilácia V roku 1976 sa oženil so speváčkou Olgou Blechovou. V roku 1986 emigrovali do Spojených štátov, žili v St.Petersburgu na Floride. Jeho diskografia obsahuje viac ako dvadsiatku vydaných albumov. V roku 2007 vyšla dvojkompilácia Slavík z Madridu / To nejlepší. V októbri 2009 vyšla kompilácia jeho úspěšných piesní pod názvom Sbohem lásko / Zlatá kolekce. V máji 2012 vyšiel CD Box Nebeskej kovboj.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM