Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie snehové prehánky, meniny majú Ivana a Ivona

S dnešným dňom sa spája pranostika: Jasne hviezdy v žime na mráz, v ľece na dobrú hviľu. Meniny majú Ivana a Ivona. Prevažne zamračené, snehové prehánky. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie snehové prehánky, meniny majú Ivana a Ivona
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny majú Ivana a Ivona

Krstné ženské meno Ivana je odvodené z mena Ján, má slovanský pôvod a jeho význam znie „Boh je milostivý“. Meno Ivona má francúzsky pôvod a znamená „vyzbrojená tisovým lukom“.

Nositeľky týchto na slovenskom území bežne zaužívaných mien oslovujeme Iva, Ivka, Ivanka a Ivonka. Meniny oslavujú spolu 28. decembra.

Povaha Ivaniek, Ivoniek, nie je jednoduchá. Majú výrazné sebavedomie a pevnú vôľu, ktorá niekedy prerastá do ctižiadostivosti. Často kritizujú iných a vyvolávajú konfliktné situácie. Sú pomerne nedôverčivé a ťažko sa prispôsobujú iným.

V dievčenskom veku zanietene, cieľavedome študujú a dosahujú dobré výsledky. V dospelosti sa uplatnia v povolaniach, kde je potrebná opatrnosť a rozhodnosť.

Ivany a Ivony chcú hlavne vládnuť. Sú aj koketné a za ich mnohosľubnými úsmevmi sa väčšinou skrýva utkvelá myšlienka získať niečo konkrétne.

Bývajú veľmi vitálne. Mávajú sklon preceňovať svoje sily. Mali by si chrániť najmä chrbticu a vyhýbať sa aj preťaženiu svalov.

Obľúbené farby týchto žien sú zelená, modrá a žltá, ochranné rastliny nechtík a podbeľ, ochranné kamene zafír, smaragd.

Stalo sa doma

1718 – Zomrel v Prahe (dnes Česko) rezbár a sochár JÁN BROKOFF. Narodil sa 23.6.1652 v Spiš­skej Sobote.

1825 – Narodil sa v obci Turčianske Jaseno národovec, predstaviteľ starej školy slovenskej a člen dobrovoľníckych výprav v rokoch 1848–1849 JÁN BALTAZÁR JESENSKÝ. Zomrel sa 23.5.1889.

1968 – Narodil sa v Nitre bývalý úspešný hokejista a reprezentant JOZEF DAŇO, otec hokejistu a reprezentanta Marka Daňa.

1972 – Narodila sa v Nitre herečka pôsobiaca v Českej republike DANIELA ŠINKOROVÁ.

1989 – Alexander Dubček bol zvolený za predsedu Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky (FZ ČSSR).

Stalo sa vo svete

1869 – William Finley Semple z amerického mesta Mount Vernon, štát Ohio, získal patent na žuvačku.

1895 – Konalo sa prvé filmové predstavenie bratov Augusta a Louisa Lumierovcov. Premietanie sa uskutočnilo v Grand café v Paríži.

1908 – Dovtedy najväčšie európske zemetrasenie postihlo mesto Messina na Sicílii. O život prišlo okolo 80.000 ľudí.

1974 – Pri zemetrasení v pohorí Karakoram v Pakistane zahynulo 5200 ľudí a ďalších 16.000 osôb utrpelo zranenia.

1982 – Začali sa v Bejrúte libanonsko-izraelské rozhovory s prítomnosťou delegácie USA, ktoré vyústili do dohody o skončení vojnového stavu medzi oboma krajinami, podpísanej 17.5.1983 v Chalde a Kirjat Šmone.

2008 – V Číne otvorili prvý cestný tunel pod najdlhšou riekou ázijského kontinentu Jang-c'-ťiang. Tunel za 250 miliónov dolárov budovali štyri roky, má 3,5 kilometra a nachádza sa v meste Wu-chan v provincii Chu-pej.

2012 – Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje adopcie ruských detí americkými občanmi.

Skladba dňa

1975 – Lenka Dusilová, Karlove Vary, speváčka a gitaristka. S hudbou začínala v desiatich rokoch, od roku 1988 spievala v súbore Bambini di Praga. V rokoch 1991 až 1995 bola členkou pražskej rockovej skupiny Sluníčko, tri roky spolupracovala s kapelou Lucie. Od roku 2000 je na sólovej dráhe, debutovým je album Lenka Dusilová z roku 2000, ktorý jej vyniesol ocenenie Anděl v kategórii Najlepšia speváčka. Hosťovala na albume Proměny skupiny Čechomor. Vydala osem sólových albumov, najnovší ôsmy s názvom V hodině smrti vydala s kapelou Baromantika v septembri 2014, ktorý jej vyniesol dve nominácie na cenu Akadémie populárnej hudby Anděl 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM