Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude slnečný, ale môže priniesť búrky. Meniny má Lenka

Dnešná pranostika hovorí: "Suchý jún plní sudy vínom". Meniny má Lenka. Slnečno, na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude slnečný, ale môže priniesť búrky. Meniny má Lenka
Zdroj: TASR

Západ: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Lenka

Ženské meno Lenka je na Slovensku pomerne obľúbené. Je odvodené od skrátenej formy mena Helena, ktorého význam je „svetlo“, alebo z mena Magdaléna, ktorého význam je „pochádzajúca z palestínskeho mesta Magdala“.

Lenky, ktoré oslavujú meniny 4. júna, vedú prevažne pohodový život. Majú tendenciu odkladať veľa záležitostí a povinností na zajtra. Ak sa im štúdium zapáči, je to skôr preto, lebo profesor pôsobí na ne romanticky. Zameriavajú sa hlavne na klasické predmety. Chápu všetko globálne a nezaťažujú sa podrobnosťami. Ak im nie je niečo jasné, pustia to z hlavy.

Nemožno povedať, že by mali pevnú vôľu. Lenky však vedia, čo chcú a aj to šikovne dosiahnu. Ich snom je viesť pokojný a nezávislý život.

Životná sila týchto žien nie je celkom uspokojivá. Mali by si dávať pozor najmä na obličky a chrbticu.

Ich obľúbené farby sú červená, modrá a sivá. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor a levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1508 – Korunovali Ľudovíta II. za uhorského kráľa.

1857 – Vyšlo prvé číslo lekárskeho odborného časopisu Orvosi hetilap (Lekársky týždenník), ktorý vydával Ľudovít Markušovský.

1920 – Mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska podpísali v paláci Grand Trianon vo Versailles (Francúzsko) Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá potvrdila rozpad Rakúsko-Uhorska a stanovila hranice nástupníckych štátov vrátane Maďarska.

2014 – Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a dvojnásobný exminister financií Ivan Mikloš odišli zo Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany (SDKÚ-DS), ale ostali do 5. marca 2016 poslancami Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

2014 – Manželstvo medzi mužom a ženou od septembra 2014 požíva vyššiu ústavnú ochranu a zmenili sa aj pomery v justícii. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v tento deň schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR, ktorú pripravili Smer-SD a Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH). Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných.

2017 – Na majstrovstvách Európy (ME) slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojoval zlato Alexander Slafkovský.

Stalo sa vo svete

1666 – Vo francúzskej metropole Paríži uviedli premiéru svetoznámej a dodnes hrávanej divadelnej hry Mizantrop od francúzskeho legendárneho dramatika Moliera, v ktorej autor stvárnil vlastnú zložitú povahu.

1783 – Bratia Jacques Étienne a Joseph Michel Montgolfierovci vypustili z Trhového námestia vo francúzskom Annonay do výšky 1800 metrov prvý balón bez posádky napustený horúcim vzduchom.

1878 – Turecko odstúpilo stredomorský ostrov Cyprus Británii.

1896 – Prvé auto Henryho Forda absolvovalo v uliciach Detroitu skúšobnú jazdu.

1936 – Francúzska vláda Alberta Sarrauta podala demisiu a francúzsky socialistický vodca Léon Blum vytvoril svoju prvú vládu Ľudového frontu za pomoci komunistov, ale bez ich priamej účasti. Do vlády sa po prvý raz dostali aj tri ženy.

1937 – V americkom meste Oklahoma City začali návštevníci supermarketov ako vôbec prví na svete používať nákupné vozíky.

1944 – Druhá svetová vojna: Spojenecké vojská obsadili Rím.

1946 – Generál Juan Domingo Perón sa stal prezidentom (1946–1951) Argentíny. Prezidentom bol aj v rokoch 1951–1955 a 1973–1974.

1979 – V Juhoafrickej republike (JAR) odstúpil prezident Johannes Balthazar Vorster z postu hlavy štátu po odhalení škandálu s ovplyvňovaním tlače z roku 1974.

1989 – V Číne na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) čínska armáda pomocou tankov na príkaz komunistického straníckeho vedenia brutálne potlačila študentskú demonštráciu.

1989 – V Poľsku sa Solidarita stala víťazom prvých čiastočne slobodných parlamentných volieb po štyroch desaťročiach, keď drvivou väčšinou porazila komunistov, ktorí boli dovtedy pri moci.

2002 – Japonsko ukončilo proces ratifikácie Kjótskeho protokolu týkajúceho sa globálneho otepľovania. Krajina dokument podpísala už v roku 1997 na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) počas konferencie o svetovej klíme.

Skladba dňa

1955, Marián Kochanský, Partizánske, spevák, skladateľ a hráč na akordeóne. Na ten hral od detstva, vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Pracoval v podniku Zdroj, bol riaditeľom domova dôchodcov. V roku 1982 založil skupinu Lojzo. V roku 1985 vydali debutový album Lojzo, na ktorom boli známe piesne Na centrálnom trhovisku, Učiteľka chémie, My nie sme Taliani či Anča si drahá ako Volvo. V roku 1987 vydali druhý album My nič, my muzikanti a v roku 1989 tretí Ticho po plešine. V roku 1991 vychádza album Lojzo IV a v roku 1996 album Laz Vegaz. Kochanský bol autorom väčšiny hitov tejto kapely, ku ktorým patrila aj spoločná skladba s Mirom Žbirkom Každý deň budú vraj Vianoce či spoločná skladba so skupinou Elán Že mi je ľúto. V roku 2005 vyšla hitová kompilácia s názvom Lojzo Gold. Marián Kochanský zomrel 28. apríla 2006 vo veku 50 rokov v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM