Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu bude prevažne slnečno s teplotami do 25 °C, meniny má Jolana

S dnešným dňom je spojená pranostika: Od Panny Márie Sedembolestnej teplota rýchlejšie poklesne. Meniny má Jolana. V nedeľu (15. 9.) prevažne slnečno. Teploty 20 až 25 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu bude prevažne slnečno s teplotami do 25 °C, meniny má Jolana
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné teploty 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Jolana

Ženské meno Jolana má maďarský pôvod a jeho voľný preklad je „dobré dievča“. Na slovenskom území je toto meno menej zaužívané. Jeho nositeľky oslovujeme Joli, Jolka, Jolanka.

Jolany, ktoré majú meniny 15. septembra, sa radšej vyjadrujú skutkami ako slovami. Majú pozoruhodnú pamäť a sú príkladne taktné. Jolanky sú dobré spoločníčky a očarujúce hostiteľky. Svoje spoločenské a pracovné kontakty dokážu inteligentne využiť vo svoj prospech. V partnerských vzťahoch sú vnímavé a opatrné. Ich zdravie je priemerné. Neprospieva im hlavne prepracovanie a nedostatok spánku. Stravou by si mali dopĺňať vitamíny D a E.

Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún. Ich šťastné farby sú svetlozelená a fialová. Ochranné rastliny pľúcnik a ruža, kamene rubín a smaragd.

Stalo sa doma

1920 – V Ružomberku vyšlo prvé číslo týždenníka Pravda chudoby, orgánu Československej sociálnodemokra­tickej strany na Slovensku. Od roku 1925 sa týždenník zmenil na denník Pravda.

1950 – Agentmi Štátnej bezpečnosti (ŠtB) bol zo svojho sídla v Spišskej Kapitule unesený biskup Ján Vojtaššák a dopravený do vyšetrovacej väzby v pražskej Ruzyni.

2008 – Stolní tenisti Ján Riapoš a Rastislav Revúcky získali zlaté medaily v kategórii družstiev vozíčkarov na paraolympiáde v Pekingu.

2008 – Riaditeľom Činohry Slovenského národného divadla (SND) sa stal herec, pedagóg a televízny moderátor Štefan Bučko. Z funkcie bol odvolaný 21.5.2010.

Stalo sa vo svete

1821 – Španielske kolónie Guatemala, Honduras, Kostarika, Nikaragua a Salvádor vyhlásili nezávislosť od Španielska.

1830 – Otvorením trate Liverpool-Manchester sa začala vo Veľkej Británii epocha železnice. Železničná doprava sa mohla prvýkrát zaobísť bez stacionárnych parných strojov, potrebných na prekonávanie stúpania.

1916 – Prvá svetová vojna: Briti na západnom fronte v bitke na rieke Somme použili po prvý raz vo svetovej histórii novinku vojenskej techniky – tanky.

1935 – Na norimberskom zjazde Národnosocialis­tickej nemeckej robotníckej strany (Nationalsozi­alistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) Adolf Hitler inicioval vyhlásenie tzv. norimberských zákonov. Išlo o zákon o ríšskom občianstve a zákon o ochrane nemeckej krvi a nemeckej cti, ktoré tvrdo diskriminovali Ži­dov.

1938 – Britský premiér Neville Chamberlain sa v Berchtesgadene stretol s Adolfom Hitlerom. Chamberlain sľúbil splniť Hitlerovu požiadavku, aby Československo odovzdalo Nemecku územie, na ktorom žilo viac než 25 percent nemeckého obyvateľstva.

1949 – Vtedajší predseda kresťanských demokratov (Christian Democratic Union – CDU) Konrad Adenauer sa stal nemeckým kancelárom, funkciu zastával do 16.10.1963.

1950 – Americké jednotky sa vylodili v Inčchone, čo znamenalo významný obrat v Kórejskej vojne.

1959 – Nikita Chruščov ako vôbec prvý najvyšší predstaviteľ Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) pricestoval na oficiálnu návštevu USA, ktorá znamenala uvoľnenie napätia medzi oboma veľmocami.

1982 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. prijal na audiencii vtedajšieho šéfa Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásira Arafata.

Skladba dňa

1956, Maggie Reilly, Glasgow, Škótsko, pop-folková speváčka. Známou sa stala vďaka spolupráci s Mike Oldfieldom, nahrala s ním osem albumov, v období rokov 1980 až 1984 nahrala skladby Family Man, Moonlight Shadow, Foreign Affair a To France, ktoré vyšli na Oldfieldových albumoch. V roku 1992 vydala prvý sólový album Echoes. Na svojom konte má desať vydaných albumov, ten desiaty Heaven Sent vydala v marci 2013. Účinkuje aj na viac ako dvoch desiatkach albumov iných interpretov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM