Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude slnečno a teplo, meniny má Ctibor

Dnešná pranostika znie: Aký je september, taký bude i marec. Meniny má Ctibor. Slnečno. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude slnečno a teplo, meniny má Ctibor
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Ctibor

Mužské meno Ctibor má slovanský pôvod a jeho voľný preklad znie „bojuj za česť“. Na Slovensku sa stretneme s nositeľmi tohto mena len výnimočne a oslovujeme ich Ctiborko, Borko. Meniny majú 13. septembra.

Nositelia mena Ctibor sa správajú dosť váhavo a nevľúdne, často sú mlčanliví. Mohli by sme sa domnievať, že sa hnevajú, kým oni sú iba utiahnutí do seba. Sú tiež opatrní, nedôverčiví a málo ovplyvniteľní.

Blízky vzťah nadväzujú až po dôkladnom zvážení. Ako študenti sú Ctiborovia schopní disciplíny a značného vypätia. Oslovuje ich dramatické umenie.

Môžu mať slabší žalúdok, preto potrebujú vyváženú a pravidelnú stravu. Ctiborov ovplyvňuje planéta Merkúr.

Ich šťastnými farbami sú hnedá, sivá a oranžová. Ochranné rastliny saturejka, valeriána, kamene zafír a citrín.

Stalo sa doma

1924 – Predstavením hry Kocúrkovo od Jána Chalupku slávnostne otvorili novú profesionálnu divadelnú scénu Východoslovenské národné divadlo v Košiciach. V roku 1955 bolo premenované na Štátne divadlo (ŠD) Košice.

1968 – Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky (NZ ČSSR) prijalo zákon o opatreniach v oblasti masovokomunikačných prostriedkov, ktorým sa v podstate obnovila cenzúra.

2012 – Od 6.00 do 18.00 hodiny trval výstražný štrajk zamestnancov v školstve. Podľa informácií odborového zväzu sa do štrajku zapojilo necelých 90 percent základných škôl. O niečo nižšiu podporu mal na stredných školách. Štrajk podporila aj necelá tretina vysokých škôl.

2016 – Veronika Vadovičová získala na paralympijských hrách v Riu de Janeiro striebornú medailu v malorážke R8 žien na 50 m.

2017 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval za novú ministerku školstva, vedy, výskumu a športu Martinu Lubyovú (nominantka SNS).

Stalo sa vo svete

1898 – Americký duchovný Hannibal Goodwin z Newarku, štát New Jersey, si dal patentovať tenký celuloidový filmový pás ako nosič fotografickej vrstvy.

1923 – Katalánsky generál Miguel Primo de Rivera y Orbaneja uskutočnil v Španielsku štátny prevrat a o dva dni na to so súhlasom španielskeho kráľa Alfonza XIII. nastolil vládu vojenského direktória.

1959 – Na povrchu mesiaca pristál prvý objekt pozemského pôvodu. Bola ním sovietska mesačná sonda Luna 2.

1974 – Členovia japonskej teroristickej Červenej armády prepadli francúzske veľvyslanectvo v Haagu a zajali veľvyslanca a 13 osôb. Všetkých zajatcov 17. septembra toho roku po splnení svojich požiadaviek prepustili.

1993 – Pred sídlom amerického prezidenta vo Washingtone sa odohral historický akt. Vtedajší izraelský premiér Jicchak Rabin a vtedajší predseda výkonného výboru Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat podaním ruky stvrdili platnosť v ten deň podpísanej Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie.

1999 – Len štyri dni po podobnom incidente otriasol ruskou Moskvou ďalší teroristický čin. Skupina teroristov z Čečenska vyhodila do povetria deväťposchodový dom na juhu mesta. Zahynulo 200 ľudí.

2001 – Vtedajší americký minister zahraničných vecí Colin Powell prvý raz potvrdil, že Usáma bin Ládin, o ktorom sa predpokladalo že sa skrýva v Afganistane, je podozrivý z útokov na ciele v Spojených štátoch amerických z 11. septembra 2001.

2008 – Hurikán Ike pri svojom prechode americkým štátom Texas zničil slávny nočný klub v meste Galveston, v ktorom vystupovali hviezdy šoubiznisu ako Frank Sinatra a Bob Hope. Obľúbený tanečný klub sa tak nedočkal svojich 80. narodenín.

2013 – Štyroch páchateľov hromadného znásilnenia mladej indickej študentky odsúdili v Nai Dillí na smrť obesením.

Skladba dňa

1996, 2Pac (vlastným menom Tupac Amaru Shakur, *16.júna 1971, New York), známy americký rapper. Do svojej tragickej smrti vydal šesť štúdiových albumov. Do TOP 10 rebríčka amerického hudobného časopisu Billboard sa dostalo jeho 19 skladieb, 8 z nich po jeho smrti. Zomrel v Las Vegas 13. septembra 1996 vo veku 25 rokov, šesť dní predtým sa postrelil, na následky strelnej rany aj zomrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM