Správy Politika

ROZLÚČKA za zvuku sirén: Čaputová dostala od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ilustračný obrázok k článku ROZLÚČKA za zvuku sirén: Čaputová dostala od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie
7
Galéria

Poďakovala mu za vzájomné priateľstvo a spoluprácu. TASR o tom informuje podľa príspevku prezidentky na sociálnej sieti Facebook. Atmosféru nepokazili ani sirény, ktoré sa rozhučali v hlavnom meste pred ich vystúpením.

Po schôdzke si Čaputová prebrala z rúk Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Priateľské vzťahy

Čaputová pripomenula, že za uplynulých päť rokov v prezidentskom úrade navštívila Kyjev štyrikrát. Súčasnú cestu podľa svojich slov považuje za možnosť rozlúčiť sa s prezidentom Zelenským.

„Naše prezidentské mandáty i politické príbehy začali približne v rovnakej dobe. Za ten čas sme mali možnosť sa zblížiť, veľa sa rozprávať a vzájomne sa počúvať. Zo vzťahu oficiálneho sa stal priateľský a ja som za to vďačná,“ uviedla prezidentka SR na Facebooku.

Zelenského vníma ako lídra krajiny, ktorá bráni svoju budúcnosť a právo o nej samostatne rozhodovať.

Ukrajinský prezident podľa nej zase bráni „princípy a pravidlá, ktoré zaručili európskemu kontinentu desaťročia mieru a ktoré dnes Ruská federácia v jeho krajine tak flagrantne pošliapava“.

Rozlúčková návšteva

Slovenská prezidentka si predtým položením kytice červených ruží k pamätníku Anjeli víťazstva uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun, ktoré sa odohrali v prvých dňoch ruskej invázie.

„Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla Čaputová.

Rozlúčková návšteva prezidentky na Ukrajine
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM