Zo Slovenska

Skončí Remišovej projekt FIASKOM? Chudobní rodičia majú tablety predávať do záložní

Mal to byť projekt, ktorý mohol priniesť digitálne vzdelávanie aj pre deti z chudobných rodín. Polícia však už má riešiť prípady, kedy rodičia techniku predali v záložni.

Ilustračný obrázok k článku Skončí Remišovej projekt FIASKOM? Chudobní rodičia majú tablety predávať do záložní
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , Unsplash.com

V marci odštartoval projekt Digitálny žiak. Jeho cieľom bolo zlepšenie digitálnej gramotnosti aj pri žiakoch zo znevýhodneného prostredia. Získať mohli 350 eur na nákup nového počítača či tabletu. Podporu by mohlo získať vyše 150-tisíc žiakov, ktorí by na nákup dostali peniaze z eurofondov. Projekt prinieslo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, na ktorého čele stála Veronika Remišová.

Predávajú ich v záložniach

Pôvodne dobrá myšlienka však aktuálne narazila na prvý vážny problém. Ukazuje sa, že počítače kúpené za peniaze z príspevku nemusia pomáhať iba tak, ako bolo zamýšľané.

Ako informoval portál tvnoviny.sk, chudobní rodičia začali notebooky a tablety zanášať do záložní.

35 eur za tablet

Redakcia portálu má mať k dispozícii zvukovú nahrávku od anonyma, ktorá zachytáva dianie v jednej z prešovských záložní. Muž chcel vedieť, koľko peňazí by dostal za tablet označený nálepkou projektu.

„Za tablet dostanú 35 eur, za notebook necelú stovku,“ informuje portál. Mužovi mali v záložni povedať, že nie je prvý, kto tam s takýmto zariadením prišiel.

Prijímatelia príspevku sa zaviazali, že so zakúpenou technikou kupčiť nebudú. „Policajti na podnet autorov projektu už takéto prípady vyšetrujú,“ dodávajú tvnoviny.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM