Rastislav Búgel Zo Slovenska

Správy, ktoré nepotešia: Vodiči, pripravte sa! PZP čaká ZDRAŽOVANIE

Desaťtisíce slovenských vodičov čakajú nepríjemné správy. Povinné zmluvné poistenie totiž opäť zdražie.

Ilustračný obrázok k článku Správy, ktoré nepotešia: Vodiči, pripravte sa! PZP čaká ZDRAŽOVANIE
Zdroj: Freepik.com/aleksandarlittlewolf

Vodičov čakajú náročné časy. Za povinné zmluvné poistenie (PZP) si totiž priplatia. Informoval o tom portál tvnoviny.sk, podľa ktorého poisťovne argumentujú tým, že reagujú na zdražovanie v servisoch a aj u výrobcov súčiastok.

Viac technológií, rastúce ceny

„To, čo vidíme na cene tej inflácie náhradných dielov a práce je, že by to malo rásť na úrovni 10 percent a vyššie,“ povedal pre server výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie poisťovní Martin Kaňa.

Podľa Kataríny Ondra z poisťovne Generali môžeme za zdražením hľadať aj pretechnizované autá. „Rastie nielen cena náhradných dielov a cena práce, ale na cestách máme čoraz viac vozidiel s novými technológiami,“ uviedla.

Musia byť schopné pokryť škody

Pri rastúcich cenách musia poisťovne od klientov získať taký balík peňazí, aby boli schopné preplácať vzniknuté škody. „Poisťovne musia vybrať také poistné, aby boli schopné kryť svoje záväzky. To znamená, že keď sa motoristom stane nejaký objem škôd, poisťovňa musí byť schopná vyplatiť náhrady týchto škôd,“ povedala pre tvnoviny.sk riaditeľka odboru komunikácie Allianz-SP Lucia Strnad Muthová.

Drastického zdražovania by sme sa však báť nemali. Priplatiť by si mali hlavne mladí šoféri v mestách a napríklad aj taxislužby. Podľa portálu poisťovne chcú docieliť, aby sa zdražovanie najmenej dotklo vodičov jazdiacich bez nehôd a žijúcich v menej rušných oblastiach.

„Aj keď spravodlivé poistno-matematické navýšenie by predstavovalo i niekoľko desiatok percent, uvedomujeme si aktuálnu zložitú situáciu pre klientov a medziročné navýšenie by malo predstavovať len cca 6%,“ cituje server hovorkyňu poisťovne Uniqua Beátu Lipšicovú

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM