MAK Správy Krimi Zo Slovenska

O base pre Jankovskú, Maruniakovú, Cvikovú a spol. rozhodne sudca v sobotu

Ústavný súd súhlasí s návrhom na väzbu iba u piatich z trinástich sudcov. Rozhodoval aj kontroverzný sudca s napojením na Mariana Kočnera Mojmír Mamojka.

Ilustračný obrázok k článku O base pre Jankovskú, Maruniakovú, Cvikovú a spol. rozhodne sudca v sobotu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica bude rozhodovať o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) väzobne stíhať piatich bratislavských sudcov a ďalších troch osôb v sobotu, čo potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora ÚŠP Generálnej prokuratúry SR, ktorý prevzal dnes o 02.55 h a ktorý obsahuje návrh na vzatie do väzby pre osem osôb, rozhodovať v sobotu (14.3.) od 10.00 h na ŠTS, pracovisko Banská Bystrica,“ upresnila Kudjáková.

Rozhodoval aj smerák Mamojka

Ústavný súd (ÚS) SR vo štvrtok (12.3.) vyslovil súhlas so vzatím do väzby u piatich z celkovo 13 sudcov, ktorých v stredu (11.3.) polícia zadržala a sú obvinení z korupčných trestných činov. U ôsmich obvinených sudcov súhlas na ich väzobné stíhanie, o ktoré žiadal generálny prokurátor, ÚS nedal. Po neverejnom zasadnutí pléna ÚS o tom novinárov informoval predseda ÚS Ivan Fiačan. Ktorých konkrétnych sudcov sa súhlas s väzbou týka, však neuviedol.

Tento súhlas vydal podľa informácií Denníka N v prípade sudcov Moniky Jankovskej, Zuzany Maruniakovej, Eugena Palášthyho, Denisy Cvikovej a Richarda Molnára.

Ostatní ôsmi sudcovia Dávid Lindtner, Ľuboš Sadovský, Angela Balázsová, Gabriela Buľubašová, Dušan Srogončík, Jarmila Urbancová, Andrea Haitová a Katarína Bartalská idú na slobodu.

V pléne ÚS sedí aj sudca Mojmír Mamojka, bývalý poslanec strany Smer-SD, ktorý klamal o kontaktoch s Marianom Kočnerom.

Korupčná kauza sa týka správ, ktoré polícia našla v telefóne podnikateľa Mariána Kočnera.

Sudcov zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v stredu (11.3.) ráno. Medzi obvinenými sú bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD a sudkyňa Krajského súdu Bratislava s prerušenou funkciou Monika Jankovská či podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmila Urbancová. Obvinenia sa týkajú trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Okrem sudcov sú medzi zadržanými aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z aplikácie Threema z telefónu Mariana Kočnera.

US - Jankovska
4
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM