ELA Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Naša polievka je v TOP 3 pochúťok strednej Európy!

Čo sa týka niektorých našich tradičných jedál, tie sa s úspechom umiestňujú v gastronomickom rebríčku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Naša polievka je v TOP 3 pochúťok strednej Európy!
Zdroj: pixabay.com

Portál Taste Atlas pravidelne hodnotí tradičné jedlá krajín. Odborníci z gastra si pochutnali už aj na našich bryndzových haluškách, syroch či mäsových výrobkoch. Teraz si na tanier nabrali polievky strednej Európy a zverejnili nový rebríček. Slovenská špecialita, ktorá sa minimálne raz v roku varí v každej domácnosti, im chutila natoľko, že skončila na skvelom treťom mieste!

Kyslá kapusta vyhrala

Porote, ktorá zostavila rebríček naj polievok, zrejme chutí kyslá kapusta, ktorá je špecifická. Na prvom mieste skončil poľský „żurek“, zvaný kyseľ. Polievka je populárna v celom Poľsku a tak ako naša kapustnica, aj toto jedlo má svoje rôzne regionálne varianty.

Podáva sa aj v jedlej miske z chleba. Poliaci żurek tradične pripravujú a jedia počas veľkonočných sviatkoch. Základom receptu je mäso: šunka, slanina či klobásy, plus zemiaky a huby. Špecifickú a výraznú chuť jej dáva chlebová alebo ražná múka.

Česká tradičná „česnečka“

Na druhom mieste skončila česká cesnaková polievka zvaná „česnečka“, do ktorej sa pridávajú zemiaky, mäsový vývar, cibuľa a korenia ako rasca a majoránka. Na vrch „dych berúcej“ polievky patrí strúhaný syr i krutóny.

Slovenská kapustnica

Našu vianočnú tradíciu – kapustnicu – zaradil portál na tretie miesto. Ako je známe, iný kraj, iný mrav. Základom je však kyslá kapusta, klobása, huby. Portál Taste Atlas ju opisuje ako výdatné zimné jedlo.

Portál pripomína, že kapustnica patrí spolu s bryndzovými haluškami medzi najobľúbenejšie slovenské jedlá. „Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné jedlo s bohatou chuťou, ktorú dotvárajú rôzne pridané údené produkty z bravčového mäsa, klobásy a sušených húb,“ píše Taste Atlas.

Naši južní susedia majú v rebríčku hneď dve polievky: maďarský guláš skončil na štvrtom mieste a ich slepačí vývar na piatom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM