Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko, píšu zahraničné médiá

Rozkol medzi Slovenskom a Českom si všimli aj zahraničné médiá. Niektoré už stihli zareagovať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko, píšu zahraničné médiá
Zdroj: TASR/AP , TASR/Jaroslav Novák

Viaceré významné maďarské médiá si vo štvrtok všimli rozkol medzi Slovenskom a Českom, ktorého príčinou sú rozdielne postoje v zahraničnej politike. Server telex.hu konštatoval, že Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko, český premiér Petr Fiala sa so slovenským kabinetom stretnúť nechce, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Neželaní hostia

V Česku sú členovia slovenskej vlády neželanými hosťami, píše v titulku server magyarhirlap.hu, ktorý poznamenal, že je to ďalší nepriateľský krok Prahy voči Bratislave.

Podľa servera privatbankar.hu môže nielen maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó mať problémy z toho, že sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Plánované česko-slovenské spoločné rokovania vlád sa neuskutočnia. Mohli by na nich rokovať o mnohých témach, avšak zdá sa, že vzájomné vzťahy boli otrávené odlišnými postojmi k rusko-ukrajinskej vojne, píše privatbankar.hu.

Spoločné stretnutie nebude

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude.

Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český premiér Petr Fiala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Robert Fico
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM