Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Walesania vzdali poctu slovenskej prírode, mestám a ľuďom

Keby nehrali na šampionáte proti nám, určite by sme im mohli fandiť - píše portál Walesonline v reportáži, kde detailne ospevuje krásy Slovenska a jeho ľudí. Vraj sme si s našimi futbalovými premožiteľmi v mnohom podobní.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Walesania vzdali poctu slovenskej prírode, mestám a ľuďom
Zdroj: internet

Obsiahla reportáž vyšla v deň zápasu Wales – Slovensko na futbalovom šampionáte Euro 2016. Niesla titulok “Poznaj svojho nepriateľa,” ale jej obsah bol veľmi priateľský. Slovensko vykresľuje ako nádhernú krajinu s hlbokými historickými koreňmi, ktorá je zároveň moderným start-upom.

Romantika divočiny

“V mnohých smeroch máme veľa spoločné s touto krásnou krajinou hôr a zámkov,” píše Walesonline. Slovákov opisuje ako národ so stáročnými tradíciami, ktorý si však len teraz začal vládnuť sám. Pripomína, že Slováci sú “hrdí na svoj jazyk, tradície a dedičstvo.”

Reportáž venuje zvláštnu pozornosť slovenskej prírode. “Turisti sem prichádzajú lyžovať i obdivovať úžasné vrchy Vysokých Tatier. Ďalší zasa vyhľadávajú veže mnohých rozprávkovo krásnych zámkov, ktorými je krajina obsypaná. Slovensko je skrátka miesto, kam sa vydáte, ak chcete zažiť romantiku divočiny a dedičstvo sformované zaniknutými ríšami.”

Je zaujímavé, že podľa portálu je slovenskou výhodou aj skutočnosť, že je v niektorých smeroch ešte neobjavené a o to viac autentické. “Prvý Starbucks len teraz otvoril svoju prevádzku v Bratislave. Jednou z hlavných atrakcií tejto krajiny je, že nie je preplnená západnými reťazcami.”

To najlepšie od vás

Bratislava, Vysoké Tatry a Banská Štiavnica – to najlepšie zo Slovenska. Walesonline vytvoril aj zoznam najväčších slovenských atrakcií. Turista by podľa portálu nemal minúť Bratislavu. “Je to čarovné mesto stredovekých veží, gotických katedrál a zaujímavých budov 20. storočia.”

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Na náš zápas s Anglickom príde aj princ William! Bezpečnostné opatrenia budú maximálne

Portál oceňuje, že Bratislava je zároveň veľmi zelená, s veľkými parkami a lesmi len kúsok od historického centra. “Je slávna svojimi kaviarničkami a malým historickým centrom, ktoré je zároveň pešou zónou.”

Vysoké Tatry sú podľa waleského portálu “horský raj” s nádhernými plesami, vodopádmi, borovicovými lesmi a trblietavými alpinskými lúkami. Lyžiarske strediská sa pýšia, že ponúkajú nielen zimné športy vo vysokohorskom prostredí, ale návštevník si môže večer vychutnať aj oddych v termálnej vode pod holým nebom.

Máme TOP atrakcie

Špecifickú pozornosť venovali Walesania Kriváňu a pridávajú aj úsmevnú legendu. “Je to najpopulárnejší slovenský vrch. Hovorí sa, že každý Slovák by mal aspoň raz za život vyliezť na jeho vrchol.”

Na zoznam top atrakcií sa dostala aj Banská Štiavnica. Walesonline zdôrazňuje, že je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto leží „učupené v nádhernom údolí a občas sa vám môže zdať, že čas sa tu zastavil pred štyristo rokmi.”

Banská Štiavnica je “preslávená svojou architektúrou, ktorá zostala pozoruhodne nedotknutá od čias, kedy sa v meste zastavila ťažba a stratilo sa bohatstvo, ktoré ho kedysi sformovalo.” Portál pripomína slávnu históriu. Píše, že Banskú Štiavnicu počas storočí navštívilo množstvo popredných technológov a vedcov, ktorí prispeli k jej sláve. “Stredoveké banícke centrum sa premenilo na mesto s renesančnými palácmi, kostolmi zo 16. storočia, elegantnými námestiami a zámkami."

Slávni Slováci

Portál vyzdvihuje tiež slávnych Slovákov ako Juraja Jánošíka, vynálezcu padáka Štefana Baniča, či posledného muža na Mesiaci Eugena Čerňana. Na záver zdôrazňuje, že Slovensko ako samostatný štát povstalo z rozpadu Československa. Tento proces by podľa Walesonline mohol slúžiť ako modelový príklad kultivovaného rozchodu dvoch národov. Najmä v čase, keď sa Škóti chystajú opäť hlasovať v referende o otázke samostatnosti.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Tatranské medvede valcujú britské médiá!

Krasy Slovenska
1
Galéria
SVET O SLOVENSKU: Walesania vzdali poctu slovenskej prírode, mestám a ľuďom
7
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM