Jakub Forgács Regióny Rôzne Zo Slovenska

Svoje veľké hobby má aj v mene. Kde v okolí Bystrice najradšej beháva poslanec Klus?

Oblek rád vymieňa za športový úbor. Veľkou vášňou bystrického poslanca Martina Klusa je beh. Čo všetko o svojom hobby prezradil v ROZHOVORE?

Ilustračný obrázok k článku Svoje veľké hobby má aj v mene. Kde v okolí Bystrice najradšej beháva poslanec Klus?
4
Galéria
Zdroj: archív Martina Klusa

Poslancov má väčšina z nás zafixovaných ako pánov v oblekoch. Viete však, ako trávia čas, keď práve nesedia na rokovaniach zastupiteľstva? Prednedávnom sme vám predstavili mrazivú záľubu Milana Lichého, ľadového medveďa a športovú vášeň Matúša Molitorisa, ktorému učarovali hokejbal a crossfit. Tentoraz sme sa pozreli na bežeckú záľubu poslanca Martina Klusa z Klubu nezávislých poslancov.

Je o vás známe, že ste milovníkom behu. Kedy ste sa mu začali venovať?

Keď sa narodíte s priezviskom Klus, tak akosi prirodzene máte predurčené, akému športu sa budete venovať. Navyše môj otec bol trénerom atletiky v Dukle Banská Bystrica, takže už od malička som niekedy viac behal ako chodil. Od ôsmych rokov som sa rozhodol, že budem moderným päťbojárom, kde bol beh jednou z kľúčových kategórií.

Robili ste predtým aj nejaké iné športy?

Áno, otec ma ešte ako prváčika dal na gymnastiku a potom v puberte a neskôr aj na vysokej škole som sa aktívne venoval futbalu.

Ako často sa tejto aktivite stíhate venovať popri práci?

Záleží od ročného obdobia. V zime je to slabšie, ale na jar a v lete sa snažím behať aspoň trikrát do týždňa.

Máte v Bystrici či okolí nejaké obľúbené miesta, kam si chodievate zabehať?

Mám dve obľúbené trate. Jednu tzv. krátku, z centra smerom na Šalkovú a späť a druhú dlhú, kedy behávam z Bystrice, cez Vlkanovú, Hronsek až na Sliač a späť. To je vtedy, keď trénujem na maratón.

Spomeňte si na najväčšie bežecké úspechy či méty, ktoré ste dosiahli…

Potešilo ma, že na každom košickom polmaratóne som od roku 2013 zrýchľoval. Aktuálne mám métu dostať sa pod 1:40 hod. Posledné dva roky ma ale začali baviť maratóny. Tie sú viac o hlave ako o rýchlosti. Tam mám stále ešte jednoduchý cieľ, ísť pod štyri hodiny. Verím, že sa mi to podarí už v roku 2018.

A čo nejaký bežecký sen do ďalších rokov?

Jedného dňa by som si rád zabehol originálny Maratón do Atén. Samozrejme, bol by som veľmi rád, ak by mi zdravie a chuť behať vydržali do 100. výročia Košického maratónu, alebo aspoň 10. výročia nášho Banskobystrického.

Pomáha vám beh, odreagovať sa po hodinách strávených na zastupiteľstve či v Národnej rade SR?

Určite. Je to jeden z veľmi dôležitých dôvodov, prečo behám. Nič mi tak neprečistí hlavu, ale aj telo, ako štyri hodiny behu.

Ako inak ešte trávite svoj voľný čas?

V zime aktívne lyžujem, hrávam bedminton a tenis a sem tam zavítam aj do fitka. Mimošportové aktivity by sa dali zúžiť najmä na cestovanie, rodinu a priateľov. Zvažujem, že by som si urobil pilotný a lodný kapitánsky kurz. Snáď raz na to bude trošku viac času.

V OBRAZOCH: Vášňou bystrického poslanca Martina Klusa je beh
4
Galéria
Zdroj: archív Martina Klusa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM