JACEK BUGAJSKI Regióny Regióny

Szymon Gruca prešiel do Partizána Bardejov

Traja hráči a tréner Ryszard Kuźma. To je skupina Poliakov vo futbalovom mužstve Partizána Bardejov.

Ilustračný obrázok k článku Szymon Gruca prešiel do Partizána Bardejov
Zdroj: Ilustračné foto

Slovensko si pred niekoľkými rokmi vybral tiež Szymon Gruca. Teraz, spolu so svojimi kamarátmi, hrá v prvej lige nášho južného suseda. Zohrajú Poliaci významnú úlohu v tíme Partizána Bardejov? Zdá sa, že áno.

V 1. slovenskej lige je čoraz viac Poliakov. Zohrávajú čoraz väčšiu úlohu aj v Partizáne Bardejov, ktorý sa momentálne nachádza v strednej časti tabuľky. Na tejto úrovní je najznámejším poľským hráčom Szymon Gruca. Už ďalšiu sezónu bojuje na slovenských ihriskách a v poslednom čase urobil obrovské pokroky.

Szymon Gruca pochádza z Grybova a ako futbalista je odchovancom miestnej Grybovii. Na poľských ihriskách bol známy z vystúpení vtedy prvoligového Kolejarza Stróże. Nedostal sa však do základnej zostavy, preto počas sezóny 2013/2014 prešiel do treťoligového Orła Przeworsk.

V novom klube hral dobre a v krátkom čase využil ponuku slovenského Partizána Bardejov (od sezóny 2014/215). Od jari 2016 roku do konca minulej sezóny bol hráčom FK Poprad. Gruca sa v každej sezóne prvej slovenskej ligy zapísal na listinu strelcov, ale nepatril k výnimočným hráčom. Súčasná sezóna môže byť pre 25-ročného záložníka prelomová. Vybojoval si isté miesto v základnej zostave Partizána Bardejov a už piatykrát sa zapísal na listinu strelcov.

Slovenská liga je porovnateľná s poľskou ligou. Záujem fanúšikov o zápasy je čoraz väčší

Ako zdôrazňuje Szymon Gruca, 1. slovenská liga je porovnateľná s poľskou ligou. Záujem fanúšikov o zápasy je čoraz väčší. Partizán Bardejov hrá v strede tabuľky, no strata v porovnaní s prvými miestami tabuľky je veľká. Len nedávno sa začala zimná prestávka, ktorá potrvá do konca roka.

Momentálne sú zápasy prvej slovenskej ligy z perspektívy poľských fanúšikov zo sadeckého regiónu výnimočné. Zdá sa, že Gruca vydupal chodníčky v Partizáne Bardejov aj pre ďalších poľských hráčov. Od začiatku sezóny slovenské družstvo viedol Ryszard Kuźma. Tréner, známy predovšetkým vo východnej časti Poľska, okúsil aj sadecký futbal. V sezóne 2013/2014 viedol vtedy prvoligovú Sandecju Nowy Sącz.

Po jeho príchode do Bardejova sa skupina Poliakov začala rozrastať. Okrem trénera a spomínaného Szymona Grucy je v zostave aj ďalší Poliak, 20-ročný Mateusz Góra. V poľskom futbalovom prostredí ešte nie je známy, pochádza zo Szczecinka, a naposledy sa školil v mládežníckom mužstve Vicenza Calcio. Minulú sezónu vo farbách Partizána odohral 22 stretnutí, kde strelil tri góly.

Niekoľko mesiacov neskôr nasledoval Szymona Gruca hráč Sandecie Sebastian Szczepański (24 rokov, záložník). Pred mnohými rokmi hral v prvoligovej Sandecji, mnoho osôb mu veštilo dobrodružstvo s futbalom na najvyššej úrovni. Avšak potom už bolo len horšie. Minulú sezónu sa mu nedarilo v prvoligovej Stali Mielec, a na jar nezažiaril ani v druholigovom Rozwoju Katowice. Teraz chce získať formu pod dohľadom Ryszarda Kuźmu, s ktorým v sezóne 2013/2014 úspešne spolupracoval v Sandecii Nowy Sącz.

Zdroj: Dobry Tygodnik Sądecki
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM