Webnoviny - Svet

Tatra banka vlani s poklesom zisku o 24,5 %

WEBNOVINY.SK

Foto: tatrabanka.sk BRATISLAVA 23. marca (WEBNOVINY) – Tatra banka dosiahla v minulom roku čistý zisk 90,8 mil. eur pri medziročnom znížení o 24,5 %. Ako ďalej vyplýva z individuálnej účtovej závierky, čisté výnosové úroky po zohľadnení opravných položiek klesli o 13 % na 190,7 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií sa znížili o 18,4 % na 78,8 mil. eur.

Z minuloročného zisku by na dividendy malo ísť podľa návrhu 64,1 mil. eur, teda 70,6 %. Prídel do zákonného rezervného fondu by mal predstavovať 2,7 mil. eur a na účet nerozdeleného zisku by malo smerovať 24 mil. eur. Vlani pritom banka vyplácala na dividendy menej. Akcionári Tatra banky totiž koncom apríla minulého roka rozhodli, že zo zisku za rok 2008 na úrovni 120,33 mil. eur sa vyplatia dividendy vo výške 61,88 mil. eur, čo je 51,4-percentný podiel.

Konsolidovaný zisk Tatra banky klesol vlani medziročne o 27,7 % na 94,9 mil. eur. Pod tento pokles sa podpísal výpadok výnosov z menových konverzií a nástrojov na zabezpečenie menového rizika kvôli vstupu do eurozóny, ďalej nižšie úrokové výnosy a vyššia tvorba opravných položiek.

Vývoj čistého úrokového príjmu skupiny podľa Tatra banky ovplyvnil rastúci tlak na znižovanie marží na strane pasív pre rastúcu konkurenciu. Ďalej to boli prudké zmeny na finančných trhoch, ktoré mali za následok nižšiu dostupnosť likvidity, a tým väčšiu orientáciu bánk na klientske úložky. Negatívny vplyv malo aj zníženie úverov poskytnutých klientom a rast likviditnej prirážky. Pod korekciu skupinového čistého výnosu z poplatkov a provízií sa podpísali nižšie poplatky z uskutočnených transakcií, teda preklasifikovanie zahraničných platieb v rámci eurozóny na domáce. Pod pokles sa podpísal aj celkovo nižší počet zrealizovaných transakcií a hotovostných operácií.

Majoritným akcionárom Tatra banky je Raiffeisen International Bank – Holding AG s podielom na hlasovacích právach vo výške 73,88 %, Tatra Holding drží 14,38 % akcií, zvyšok vlastnia menšinoví akcionári.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM