ELA Zo zahraničia

Ukrajine dochádzajú vojaci. V hre je mobilizácia 500-tisíc ľudí

Vedenie ukrajinskej armády navrhuje mobilizovať ďalších 450- až 500-tisíc Ukrajincov, vyhlásil podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajine dochádzajú vojaci. V hre je mobilizácia 500-tisíc ľudí
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský líder tiež uviedol, že si je „istý“, že Spojené štáty jeho krajinu nesklamú v súvislosti s podporou. Ako Zelenskyj ďalej informoval, že armáda požiadala o mobilizáciu 450-tisíc až 500-tisíc vojakov, čo by si podľa jeho slov vyžiadalo financovanie na úrovni 500 miliárd hrivien (13,5 miliardy dolárov).

Rozhodnutie o tejto „veľmi citlivej otázke“ dosiaľ nepadlo, budú o nej diskutovať najvyšší predstavitelia armády a vlády, následne ju zváži parlament.

„Ide o veľmi významné číslo. Povedal som, že budem potrebovať viac argumentov, aby som o tom mohol rozhodnúť,“ citoval Zelenského portál Meduza.

Ukrajinský líder tiež uviedol, že si je „istý“, že Spojené štáty jeho krajinu nesklamú v súvislosti s podporou.

Podľa Zelenského nikto nevie, kedy vojna s Ruskom skončí. „Domnievam sa, že nikto nevie odpoveď. Dokonca aj rešpektované osoby, naši velitelia a naši západní spojenci, ktorí hovoria, že táto vojna je na mnoho rokov, to nevedia,“ podotkol Zelenskyj.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM