Zo Slovenska

Väčšina žien sa BOJÍ chodiť von po zotmení! Každá druhá NEVERÍ, že by ju polícia ochránila

Najnovší prieskum priniesol znepokojivé odhalenie. Až 85 percent Sloveniek má strach chodiť von po zotmení.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina žien sa BOJÍ chodiť von po zotmení! Každá druhá NEVERÍ, že by ju polícia ochránila
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Takmer každá žena na Slovensku (85 percent) má strach, ak ide sama v neskorých hodinách po ulici. Tento strach sa týka mnohých žien bez rozdielu veku či kraja, v ktorom žijú. Vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu od prieskumnej agentúry NMS Market Research.

Po zotmení radšej nevychádzajú

„Takmer tretina prežíva veľký strach, viac ako polovica mierny. Tento strach sa týka mnohých žien bez rozdielu veku či kraja, v ktorom žijú,“ spresnila Denisa Lakatošová z NMS. Dodala, že aby sa chránili, takmer polovica žien radšej nechodí v neskorých hodinách von (48 percent) alebo nechodí po tme sama (51 percent).

„Predovšetkým mladšie ženy do 26 rokov sa v porovnaní s ostatnými častejšie chránia aj tak, že s niekým telefonujú, nosia so sebou predmety na obranu a čím ďalej tým častejšie využívajú aj zdieľanie svojej polohy GPS so svojim partnerom, partnerkou či rodinou,“ dopĺňa Lakatošová.

Neveria polícii

Prieskum tiež ukázal, že v nepríjemnej situácii s mužmi sa ocitlo takmer deväť z desiatich mladých slovenských žien. V rovnakých situáciách sa ocitlo 64 percent žien vo veku od 35 do 50 rokov a 57 percent žien starších ako 50 rokov.

Každá druhá priznáva, že dostáva nevhodné správy na sociálnych sieťach.

Pokrikovanie na ulici zažilo 44 percent opýtaných a nepríjemný pocit, že ich niekto prenasleduje, malo 35 percent.

Prieskum zároveň odhalil, že 59 percent žien nedôveruje polícii, že ich dokáže ochrániť pred násilnou trestnou činnosťou so sexuálnym motívom, a 57 percent mužov nedôveruje polícii, že dokáže ženy ochrániť.

On-line prieskum prebiehal v čase od 21. do 24. septembra 2023. Na prieskume sa zúčastnilo tisíc respondentov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku on-line populácie vo veku 18 a viac rokov, z toho 523 (52 percent) bolo žien.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM