Radka Novotná Regióny Regióny

Vieme, ktoré Bardejovské jedlo máte najradšej: O víťazovi ste rozhodli rozhodli vy!

Váš favorit spomedzi tradičných jedál zaznamenal jednoznačnú výhru

Ilustračný obrázok k článku Vieme, ktoré Bardejovské jedlo máte najradšej: O víťazovi ste rozhodli rozhodli vy!
Zdroj: TASR

Každý región Slovenska má jedlá, ktoré sú preň typické. Kým niektoré už varia iba naše staré mamy, iné sa na stoloch objavujú dodnes. Nás zaujímalo preto, ktoré tradičné jedlo z Bardejova je u našich čitateľov najobľúbenejšie a spustili sme hlasovanie.

Najskôr sme sa pýtali na vaše obľúbené jedlo, neskôr sme spomedzi vašich tipov vybrali štyri jedlá, ktoré sa popakovali najčastejšie. Do finále v podobe hlasovania sa dostala Máčanka, Džadky a Huspenina a Nálešníky.

A ako to dopadlo? Pozrite si výsledky hlasovania:

Zdroj: Bardejovský Reportér

Začneme od konca, jedlom, ktoré sa umiestnilo na poslednej tretej priečke. Tretej prelo, lebo o „bronz“ sa podelili Džadky a Huspeniny s rovnakým počtom hlasov, a to 4,8%. Ak by niekto z vás nevedel čo sú Džadky, ide o jedlo pripravené zo zemiakového cesta, natrhané na kúsky, podávané s maslom, cibuľou alebo škvarkami. Alfou a omegou džadiek je príprava cesta, ktoré nesmie byť tuhé, ale ani mäkké.

Huspenina, tá sa obyčajne pripravovala hlavne v období zabíjačiek, nakoľko sa pripravuje z častí prasiatka, ktoré dnes často končia ako odpad – prasacie nôžky, uši, kože…, no naše staré mamy nenechali spracovali každú surovinu. Po uvarení dostáva konzistenciu pripomínajúcu želatinu. Huspenina je zdravá, lebo obsahuje množstvo kolagénu, ktorý tvorí hlavnú zložku našich tkanív.

Druhú priečku obsadili Nálešniky, so 17%. Mnohí z nás poznajú toto jedlo skôr pod názvom zemiakové placky, čo vlastne v šarišskom-zemplínskom nárečí znamená zemiakové placky. Tie sa pripravujú zo zemiakov a podávajú sa s kyslou kapustou.

Jednoznačným víťazom, so 73,5% hlasov, sa stala máčanka. Mačanka alebo niekde nazývaná aj „kyšeľ“ je staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska. Kedysi, keď boli hlavnými surovinami v kuchyni kyslá kapusta a zemiaky, vznikla omáčka alebo hustá omáčková polievka. Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia, keďže sa do nej buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Mačanka sa vari buď s mäsom, alebo bez neho, častokrát aj s hubami. Máčanka je tradičné jedlo štedrovečernej večere Rusínov.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM