Prokop Slováček Svet

Vrah z Mníchova plánoval vraždu pred rokom. Vedú stopy na Slovensko?

Podľa šéfa bavorskej krimimálky R. Heimbergera, pištoľ typu Glock 17, s ktorou mladík v piatok strieľal, si zakúpil na takzvanej čiernej sieti. Rodičia páchateľa sú stále v šoku.

Ilustračný obrázok k článku Vrah z Mníchova plánoval vraždu pred rokom. Vedú stopy na Slovensko?
Zdroj: TASR

Mladík, ktorý v piatok večer zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí, potom aj sám seba a 35 zranil, začal plánovať útok pred rokom. Použitú zbraň si kúpil nezákonne prostredníctvom internetu. S odvolaním sa na bavorský kriminálny úrad o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Medzi obeťami neboli Slováci. Nemecká polícia sa domnieva, že útočník bol inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

Čítajte aj: Strelec z Mníchova, ktorý zabil 9 ľudí, sa mohol inšpirovať vrahom Breivikom

Hľadal vzor inde

Podľa šéfa bavorského kriminálneho úradu Roberta Heimbergera, navštívil vlani 18-ročný páchateľ s iránskym pôvodom – médiami označovaný ako Ali David Sonboly – nemecké mesto Winnenden, kde pri streľbe na škole prišlo v roku 2009 o život 15 ľudí. Na mieste si Heimbergerových slov zhotovil viacero fotografií.

Heimberger dodal, že podľa materiálu, ktorý objavili vyšetrovatelia v páchateľovej izbe a byte, bol tento mladík vášnivým hráčom násilných počítačových hier. Pištoľ typu Glock 17, s ktorou v piatok strieľal, si zakúpil na takzvanej čiernej sieti, čím sa označuje oblasť na internete, ktorá je dostupná iba pomocou špeciálneho softvéru.

Čítajte aj: VIDEO, FOTO: Po piatkovej streľbe v Mníchove 10 mŕtvych, mesto bolo paralyzované

Vedú stopy na Slovensko?

V prípade pátrania po pôvode zbrane, z ktorej Ali David Sonboly strieľal, neevidujú slovenské orgány od nemeckej polície oficiálnu žiadosť o spoluprácu. Pre TASR to dnes uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Reagoval tak na medializované informácie médií, že zbraň pochádza zo Slovenska. „V prípade, že nás nemecká strana požiada o pomoc, sme pripravení okamžite poskytnúť súčinnosť pri pátraní,“ dodal Lazarov.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:

Kaliňák: Aj na Slovensku zintenzívnime bezpečnostné opatrenia

Bezpečnostný analytik: Európa je vo vojne s terorizmom

Vrah z mnichova
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM