Aktualizované Svet

VIDEO: Vražedný útok na tureckom letisku, kde boli aj Slováci: Atentátnici zabili desiatky ľudí!

Na najmenej 41 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadal utorňajší teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckom Istanbule. V tom čase boli na mieste aj naši občania.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Vražedný útok na tureckom letisku, kde boli aj Slováci: Atentátnici zabili desiatky ľudí!
Zdroj: TASR

Oznámil to dnes podľa agentúry DPA istanbulský guvernér Vasip Šahin. Dodal, že zranenia utrpelo prinajmenšom ďalších 239 ľudí, z ktorých už 109 prepustili z nemocnice.

Podľa nemenovaného tureckého predstaviteľa nie sú v bilancii obetí započítaní traja samovražední bomboví atentátnici, zrejme teroristi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Medzi doposiaľ potvrdenými obeťami je podľa úradu guvernéra desať cudzincov, tri osoby s dvojitým občianstvom a prinajmenšom 23 Turkov.

Spomedzi usmrtených cudzincov pochádzali päť zo Saudskej Arábie, ďalší dvaja boli z Iraku. Po jednom mŕtvom zaznamenali aj krajiny Tunis, Uzbekistan, Čína, Irán, Ukrajina a Jordánsko.

Palestínsky veľvyslanec v Turecku Faíd Mustafá podľa agentúry AP uviedol, že medzi mŕtvymi je aj 28-ročná Palestínčanka pochádzajúca z Predjordánska. Zranenia podľa jeho slov utrpelo tiež ďalších šesť Palestínčanov.

Aj Slováci

Medzi obeťami teroristického útoku na letisku v tureckom Istanbule by nemali byť žiadni Slováci. „Zatiaľ nemáme informácie o tom, že by medzi obeťami boli naši občania,“ povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

Potvrdil, že v čase výbuchu boli na letisku Slováci. „Spojili sme sa s nimi a všetci informovali, že sú v poriadku,“ doplnil Skoček s tým, že situáciu ministerstvo ďalej sleduje.

Generálny konzul SR v Istanbule sa podľa neho spojil so zástupcom guvernéra Ismailom Gültekinom, ktorý prisľúbil, že podá informácie o občanoch SR a EÚ.

Prevádzku obnovili

Podľa správ tureckých médií dnes v skorých ranných hodinách na Atatürkovom letisku obnovili vybavovanie prichádzajúcich letov. Ako prvé tam pristáli lietadlá domácej spoločnosti Turkish Airlines.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Prvé lietadlá Turkish Airlines a niekoľkých lokálnych aerolínií by mali z istanbulského letiska vzlietnuť okolo 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). Cestujúci už boli vpustení do odletových hál.

Letisko však bude v priebehu dňa pravdepodobne fungovať len v obmedzenom režime, keďže spoločnosť Turkish Airlines avizovala zrušenie viac ako 340 na dnes plánovaných letov. Postihnutým cestujúcim ponúkla stornovanie alebo preobjednanie leteniek na iný termín.

Zákaz letov

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) po útoku okamžite až do odvolania zrušil všetky lety amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne. Ruská spoločnosť Aeroflot zrušila jeden dnešný let z Moskvy; ďalšie jej lietadlo, ktoré v utorok večer smerovalo do Turecka, sa vrátilo do ruskej metropoly.

Po niekoľkých hodinách bol dnes ráno zrušený aj úplný zákaz letov amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne, ktorý vydal Federálny úrad pre letectvo (FAA).

Čítajte aj: Dovolenka v Tunisku: Rusi varujú pred teroristami. Čo na to slovenské ministerstvo?

Bombový útok v Istanbule
1
Galéria
Turecko atentát
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM