Zo Slovenska

Zákaz bohoslužieb je neúnosný zásah verejnej moci do náboženského života, hovoria biskupi

Slovenskí katolícki biskupi sa pri spoločnom rokovaní zhodli, že podnet Jána Figeľa na podanie návrhu na Ústavný súd (ÚS) SR vo veci úplného zákazu verejných bohoslužieb je dobrá iniciatíva.

Ilustračný obrázok k článku Zákaz bohoslužieb je neúnosný zásah verejnej moci do náboženského života, hovoria biskupi
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Tvrdia, že praktické znemožnenie nielen verejných slávení, ale aj individuálnej pastoračnej služby na základe platných nariadení predstavuje neadekvátny, ba aj neúnosný zásah verejnej moci do náboženského života. TASR o tom informoval Michal Lipiak z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Bez duchovného života

„Opakované žiadosti cirkvi o nápravu, žiaľ, štátni predstavitelia neberú do úvahy,“ povedal predseda KBS Stanislav Zvolenský. Dodal, že cirkev už rok nabáda na dôsledné zachovávanie opatrení, pokoj a trpezlivosť.

Biskupi tvrdia, že cirkev v úsilí o spoločné dobro a ochranu života obyvateľov zniesla viaceré nadmerné zásahy do svojho pôsobenia, a to bez sporov a konfliktov.

Avšak stav pretrvávajúci od nového roka, ktorý duchovný život v krajine celkom odsunul na vedľajšiu koľaj, vyvoláva podľa biskupov čoraz väčšiu nespokojnosť.

Biskupi vnímajú, že ľudia si oprávnene žiadajú primeranejšie určenie pravidiel vzhľadom na svoje duchovné potreby. Hoci cirkev podľa Zvolenského robí, čo je v jej silách, aby sa ťažkosti riešili komunikáciou a dohodou, mnohí nadobúdajú presvedčenie, že štát pre vnútorné spory stratil ochotu zaoberať sa duchovnými potrebami svojich obyvateľov.

Je to správne!

„Spôsob, ktorým sa obmedzujú možnosti pastoračnej služby, a s nimi aj uplatňovanie náboženskej slobody v krajine, žiaľ, prekračuje hranice primeranosti. V danej situácii preto všetci slovenskí biskupi iniciatívu pána Figeľa vnímajú ako správnu a potrebnú,“ uzavrel predseda KBS.

Predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu a expredseda KDH Ján Figeľ podal na Generálnu prokuratúru ďalší podnet vo veci zákazu verejných bohoslužieb.

Ide o návrh, ktorým aktualizoval svoj podnet z 15. februára. Opiera sa o rozhodnutie vlády predĺžiť výnimočný stav o ďalších 40 dní. Vtedy považoval zákaz verejných bohoslužieb za porušenie ústavného a medzinárodného prá­va.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM