Zo Slovenska

Zlomeniny aj zranenia CHRBTICE: Úrazov v súvislosti s poľadovicou EXTRÉMNE pribúda

Viacero oblastí Slovenska od rána bojuje s poľadovicou. Nemocnice zažívajú extrémny nápor.

Ilustračný obrázok k článku Zlomeniny aj zranenia CHRBTICE: Úrazov v súvislosti s poľadovicou EXTRÉMNE pribúda
8
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa , TASR/Kristína Mayerová

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) eviduje extrémny nárast úrazov a dopravných nehôd v súvislosti s poľadovicou. Najhoršia situácia je v Bratislavskom kraji. Pre TASR to povedala hovorkyňa OSZZS Petra Klimešová.

„Len v Bratislavskom kraji sme do 11.00 h vyslali 22 ambulancií k úrazom a štyri ambulancie k dopravným nehodám, pri ktorých zohralo úlohu počasie,“ uviedla Klimešová.

Aké zranenia ošetrujú?

Nápor pacientov s úrazmi po pošmyknutí na zľadovatených chodníkoch a cestách od utorka rána pociťujú aj centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). V utorok ráno bolo pre poľadovicu hlásených v Bratislave a okolí viacero nehôd. Pre námrazu na trolejovom vedení bola tiež premávka električiek v celej Bratislave nepravidelná.

Najčastejšie naši zdravotníci ošetrujú ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany, pri ktorých je postačujúce ambulantné ošetrenie. Výnimkou však nie sú ani zlomeniny dolných a horných končatín, úrazy hlavy a chrbtice,“ priblížila. Mnohí z týchto pacientov sa podľa jej slov musia podrobiť operačnému zákroku, a preto zostávajú hospitalizovaní v nemocnici. „Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé počasie apelujeme na zvýšenú opatrnosť chodcov,“ dodala hovorkyňa.

V súvislosti s poľadovicou evidujú v utorok zvýšený počet pacientov aj na urgentnom príjme v bratislavskej Nemocnici Bory. „Prevažne išlo o rôzne druhy narazenia alebo zlomeniny,“ spresnila pre TASR junior PR a marketingová špecialistka Penta Hospitals SK Bibiána Ovečková.

Aj na východe Slovenska

Desiatky úrazov najmä po pádoch na zasnežených a zľadovatených chodníkoch zaznamenávajú od pondelka (22. 1.) lekári v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. „Predovšetkým traumatologické ambulancie na Rastislavovej 43 a na Triede SNP 1 sú v rámci našich urgentných príjmov pre zimné úrazy maximálne vyťažené,“ uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Preplnená bola podľa nej už počas pondelka traumatologická ambulancia na Triede SNP, kde ošetrili 38 pacientov. „Pacienti postupne pribúdajú aj dnes, dopoludnia predbežne ošetrili štyroch ľudí. Medzi najčastejšie ošetrené úrazy patria zlomeniny zápästia a členkov, časté sú aj zlomené kosti ramien a úrazy hlavy po páde,“ priblížila hovorkyňa.

Na urgentnom príjme na Rastislavovej ulici na traumatológii ošetrili za 24 hodín viac ako 40 pacientov, najčastejšie išlo takisto o zlomeniny dolných končatín a rúk. „Zaznamenali však aj štyri úrazy hlavy a štyri úrazy chrbtice a hrudníka po pádoch na ľade. V súvislosti s počasím priviezli aj pacientov po troch dopravných nehodách a tiež jedného pacienta s omrzlinami,“ uviedla Krišková.

Medzi ošetrenými bolo šesť detí. Na klinike úrazovej chirurgie hospitalizovali v súvislosti s úrazmi pre zimné počasie štyroch pacientov. „Zdravotníci našich urgentných príjmov vyzývajú verejnosť na zvýšenú opatrnosť,“ dodala hovorkyňa nemocnice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Poľadovica v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM