Aktualizované MI Politika

Bizarné politické divadlo: Nicholsonová je pripravená odovzdať stranícku knižku

Europoslankyňa najprv nepochopiteľne zaútočila na vicepremiérku Remišovú a potom sa odmietla ospravedlniť. Kvôli nedorozumeniu chce odísť zo strany.

Ilustračný obrázok k článku Bizarné politické divadlo: Nicholsonová je pripravená odovzdať stranícku knižku
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Takéto vyústenie v podstate banálneho sporu nikto nečakal. Druhá najpopulárnejšia tvár SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová chce podľa viacerých medializovaných správ odísť zo strany. Nedokáže sa totiž ospravedlniť svojej koaličnej kolegyni Veronike Remišovej (Za ľudí) za nepresné obvinenie, že kvôli nej Slovensko prišlo o miliardu eur z eurofondov.

Radšej odídem!

Europoslankyňa to ešte neoznámila oficiálne, ale podľa interných zdrojov je pre spor s vicepremiérkou Veronikou Remišovou pripravená zbaliť si veci a odovzdať stranícku knižku.

Lucia Nicholsonová už viacerým členom SaS súkromne oznámila, že zvažuje odchod zo strany.

Pre SaS by to mohla byť citeľná strata, pretože europoslankyňa je druhou najpopulárnejšou političkou v strane hneď po predsedovi R. Sulíkovi. Ona sama zatiaľ tieto informácie nechce komentovať.

Predsedníčku poslaneckého klubu SaS Annu Zemanovú by odchod Ďuriš Nicholsonovej mrzel. „Keď by takáto situácia nastala, určite by ma to veľmi mrzelo, ale nikoho nemôžete nútiť aby bol členom nejakej politickej strany,“ povedala pre TASR.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) podľa vlastných slov verí, že k tomu nedôjde. „Urobím všetko čo je v mojich silách, aby sa to nestalo,“ povedal s tým, že odchod Ďuriš Nicholsonovej by bola škoda.

Aktualizované:

Situáciu chce osobne riešiť aj predseda SaS Richard Sulík. So svojou straníckou dvojkou na odchode sa chce už čoskoro v pokoji porozprávať.

„Nebudem sa ešte teraz vyjadrovať k pani Nicholsonovej. Včera bola vláda, potom som mal plný program, dnes som tu v Nitre, pani Nicholsonová je v Bruseli a ja sa chcem s ňou v pokoji stretnúť, respektíve vyjadrím sa potom, ako budem mať možnosť sa s ňou v pokoji rozprávať,“ uvádza Sulíkove slová agentúra TASR.

Prílišná hrdosť?

Všetko sa začalo na pondelkovej tlačovke europoslankyne Nicholsonovej so svojou straníckou kolegyňou Jankou Bittó Cigánikovou.

Nicholsonová tvrdo obvinila vicepremiérku Remišovú, že nedokázala včas zabezpečiť presunutie miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja do schémy na podporu živnostníkov v čase pandémie. Kvôli tomu vraj peniaze prepadli a Slovensko o ne definitívne prišlo.

Lenže vicepremiérka to ostro odmietla a doložila aj stanovisko samotnej Európskej komisie, ktorá jej dala za pravdu.

„Žiadna miliarda z eurofondov v roku 2020 neprepadla. Pani europoslankyňa Nicholsonová má zlé informácie,“ uviedla líderka strany Za ľudí. Zároveň Lucii Nicholsonovej odkázala, že očakáva jej ospravedlnenie za krivé obvinenie.

Niečo také však europoslankyňa odmieta urobiť. Svoje obvinenie zmiernila a uznala, že Slovensku žiadna miliarda neprepadla, ale vraj vecne má pravdu, lebo keď sa peniaze nestihli presunúť na iný účel, tak ich vraj určite nestihneme vyčerpať.**

Dodala, že jej cieľom nebolo útočiť na vicepremiérku Remišovú, iba poukázať na problém.

Cigániková ju nepodržala

Bizarnú vojnu dvoch koaličných političiek s pohoršením sledujú aj samotní priaznivci SaS. Na facebooku pod rôznymi statusmi členov Sulíkovej strany sa ozýva ostrá kritika.

„Okydať vlastnú vládu, napľuť do tváre koaličnému partnerovi po vzore Sulíka, popritom dokázateľne klamať, nahrať percentá rabovačom zo SMEROHLASU, nechcieť sa verejne ospravedlniť a ešte sa tváriť, že nič zlé sa nestalo … to je na uterák,“ odkázal jeden z komentujúcich.

Veľa ľudí nechápe, o čo vlastne L. Nicholsonovej išlo, keď sa rozhodla zaútočiť na členku vlastnej vlády a ešte k tomu aj krivými obvineniami. Keďže sa odmieta ospravedlniť, údajne to za ňu spravil na koaličnej rade predseda SaS Richard Sulík.

Europoslankyňu nepodržala ani jej kolegyňa Janka Bittó Cigániková, ktorá na spornej tlačovke stále po jej boku. Na svojom statuse uviedla, že ona hovorila len o zdravotníctve a s vyjadreniami L. Nicholsonovej nechce mať nič spoločné.

„Nevidím žiaden dôvod na odchod zo strany len preto, že som stála vedľa kolegyne v nevhodný čas,“ napísala Cigániková.

Vzniknutá situácia ju vraj mrzí, ale „nijako ju nespôsobila a s Veronikou Remišovou aj ďalšími kolegami zo Za ľudí je v kontakte, aby im to vysvetlila.“

Dokonca prezradila, že nešťastné obvinenia na adresu Remišovej pôvodne na tlačovke vôbec nemali byť. Lucia Nicholsonová ich vraj nečakane pridala len tesne pred začiatkom.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM