Monika Hanigovská Zo zahraničia

Čínska alebo ruská vakcína? Sme v strašnej situácii, hovorí popredný český vedec

Dátový vedec a koordinátor expertnej skupiny Covid-Czechia Petr Ludwig sa verejne vyjadril k očkovaniu. Jeho názor možno niekoho prekvapí.

Ilustračný obrázok k článku Čínska alebo ruská vakcína? Sme v strašnej situácii, hovorí popredný český vedec
Zdroj: Instagram.com/petrludwig , pixabay.com

„Česká republika je na prvom mieste v počte mŕtvych na milión obyvateľov na svete. Záchrana životov by mala byť podľa mňa prioritou,“ otvoril nedávno vedec svojím statusom tému, ktorá nielen v Čechách, ale aj na Slovensku prináša rôzne reakcie. Petr Ludwig vidí prínos ako v čínskej vakcíne Sinopharmom, tak aj v ruskej vakcíne Sputnik V.

U šejka sa očkujú čínskou vakcínou

„Sinopharmom sa očkuje v UAE (Spojených arabských emirátoch – pozn.red.), má ho už niekoľko miliónov ľudí vrátane dubajského šejka. Túto vakcínu majú všetci moji známi, z toho niekoľko lekárov z USA a je to vakcína, na ktorú o pár týždňov budem mať nárok. A ten nárok s najväčšou pravdepodobnosťou využijem.“

Čínsku a ruskú vakcínu mali preveriť roky

Sputnik V má dokončenú 3. fázu a výsledok je publikovaný podľa slov tamojšieho vedca v odbornom lekárskom časopise The Lancet. „Za mňa viac verím Sinopharmu, ale to je skôr subjektívny pocit. Obe majú ale starý mnohými rokmi overený dizajn, nie je to nič nové v porovnaní s mRNA vakcínami ako je Pfizer. Riziko teda v technológii vakcín nie je,“ myslí si Ludwig.

„Riziko vedľajších účinkov a riziká spojené s COVIDOM sú jednoducho neporovnateľné. Čokoľvek je lepšie ako nič. A sme v tak strašnej situácii, že musíme konať,“ ukončuje svoj pohľad na danú problematiku.

Tohle nebude asi úplně populární status, přesto cítím potřebu ho napsat. Morální dilema ohledně čínské/ruské vakcíny: 💉...

Posted by Petr Ludwig on Wednesday, March 3, 2021

Aj toto stojí za prečítanie:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM