Jakub Forgács Zo Slovenska

FOTO: Úchvatné miesto kúsok od Bystrice. Kalvária v Tajove očarí nielen výhľadom

Okolie Bystrice je plné zaujímavých miest. Mnohé sú často neznámymi aj pre našinca. Za návštevu rozhodne stojí aj tajovská Kalvária.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úchvatné miesto kúsok od Bystrice. Kalvária v Tajove očarí nielen výhľadom
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ak hľadáte tip na zaujímavý letný výlet, oplatí sa vám vydať do Tajova neďaleko Bystrice. Okrem Pamätného domu J. G. Tajovského či lanového parku tu nájdete aj tajovskú Kalváriu s krásnym výhľadom na mesto pod Urpínom. Práve na toto miesto sme sa vybrali aj my.

Na tajovskú Kalváriu vedie chodník Eduarda Gregora (mladšieho brata Jozefa Gregora Tajovského). Od začiatku chodníka po vrchol Kalvárie je 100 metrové prevýšenie (na začiatku 470 m n.m a na vrchole 570 m n.m) a výstup trvá asi 15 minút.

Motiváciou k pomenovaniu chodníka bol jeho začiatok v starorodičovskom dvore Greškovcov – matkiných rodičov Eduarda Gregora. Ten, hoci v 1. svetovej vojne prišiel o pravú ruku, dokázal vyrezať drevenú polychrómovanú sochu Sedembolestnej Panny Márie – Piety, ktorá je umiestnená na oltári v kaplnke na Kalvárii.

Predpokladá sa, že tajovská Kalvária (1873) mala pôvodne sedem zastavení krížovej cesty. Bola to atypická kalvária jezuitského typu. Dnes má už len päť stojacich zastavení na úpätí Kalvárie a pod kaplnkou je betónový kríž na šieste zastavenie. Prvá kaplnka pri ceste v Jabríkovej bola asi pre výstavbu odstránená. Ostatné zastavenia sú na obrazoch v kaplnke.

V priloženej fotogalérii sa môžete pokochať krásnymi výhľadmi z Kalvárie v Tajove!

V OBRAZOCH: Bystrica ako na dlani. Úchvatný výhľad z tajovskej Kalvárie
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM