MAK Správy

Kalavská po rokovaní poslancov: Je to Ficova vypočítavosť. Zvíťazí politika nad odbornosťou?

Peripetie ohľadom stratifikácie nemocníc pokračujú aj ďalej. Tvrdé slová ministerky na adresu expremiéra aj poslancov za Smer-SD a SNS.

Ilustračný obrázok k článku Kalavská po rokovaní poslancov: Je to Ficova vypočítavosť. Zvíťazí politika nad odbornosťou?
Zdroj: TASR

Za účasti premiéra Petra Pellegriniho, ale aj bývalého podpredsedu Národnej rady SR Martina Glváča, dnes zasadal poslanecký klub Smer-SD.

Zaoberal sa programom najbližšej schôdze, kde mala ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD) predložiť na rokovanie pléna veľkú zdravotnícku reformu, takzvanú stratifikáciu nemocníc.

Demisia v hre

Na otázku, či sa ministerke podarilo presvedčiť poslancov vlastnej strany o reforme odpovedala, že: „Uvidíme“. Na stole podľa jej slov ostali ešte tri body reformy, o ktorých sa bude ešte rokovať.

Reformu však napriek tomu predloží a v prípade neschválenia je stále v hre aj jej demisia. „Nie je ale prvoradé, aby zdravotníctvo fungovalo? Alebo je prvoradé, či ja podám demisiu a urobím nejaký bordel? Môj pohár je dosť plný, ak pretečie, tak áno, keď nepretečie, tak nie“.

Túto tortúru chce dotiahnuť do konca a každému poslancovi poslala list a brožúrku s vysvetlením zákona. Tiež potvrdila rokovania s niektorými poslancami. „Záleží, či chcú pomôcť poslanci len sebe, alebo aj slovenskému zdravotníctvu,“ odpovedala na margo poznámky predsedu SNS Andreja Danka, že ide o „odrb“.

Pochvala z opozície

„Nepočúvam odborné výčitky, ale politické, takže uvidíme, či zvíťazí politika nad odbornosťou,“ konštatovala a kroky poslanca Fica, vďaka ktorému sa zákon presúva z rokovania na rokovanie označila za „určitý stupeň vypočítavosti“.

„Konečne tu je široká podpora a je mi čudné, že každý sa bojí politicky, či je to dobré alebo nie. Viete, my všetci sme volili poslancov preto, aby sa starali o ľudí a nie o to, či tu ešte štyri roky budú. Som zvedavá, čo títo poslanci povedia, že kam pôjde slovenské zdravotníctvo.“

Fakt, že sa dostala pochvalu a podporu od opozičných poslancov namiesto jej vlastných považuje za paradox. „Pozrite sa na tie bilboardy krásne. Mnohé sú nenaplniteľné, a to vám hovorím ako ministerka zdravotníctva, ktorá má všetky informácie. Tragédia je tá, že vy len sľubujete a potom volič akosi rýchlo zabudne na odpočet.“

Nateraz jej tak iba ostáva čakať na rozhodnutie Andreja Danka, kedy zákon zaradí do programu aktuálnej schôdze.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM