Jakub Forgács Magazín

Miška vymenila kancelársku robotu za sladké remeslo: Svoju prácu povýšila na umenie, FOTO

Michaela Sršňová Filadelfiová žije sladkým biznisom. Vyrába torty či makrónky, ktoré chutia už pohľadom.

Ilustračný obrázok k článku Miška vymenila kancelársku robotu za sladké remeslo: Svoju prácu povýšila na umenie, FOTO
55
Galéria
Zdroj: ZunkaBaby

Michaela Sršňová Filadelfiová z banskobystrickej Fončordy má sladkú robotu. Svoje výtvory ponúka pod značkou Mňamky (zd)rawky. Už z názvu vyplýva, že sa venuje nielen klasickej cukrárčine, ale vie urobiť aj raw verziu a nezabúda ani na ľudí s intoleranciami. Šikovnú Banskobystričanku sme pre vás vyspovedali v rozhovore.

Ako dlho sa už venujete remeslu cukrárky a ako ste sa k tejto práci dostali?

Pečiem dlho, ale zvyčajne vždy pre našu potrebu. Moju prvú knihu o pečení som dostala ako deväťročná a postupne som skúšala. Išlo hlavne o makrónky.

Kedy ste začali vyrábať torty na zákazku?

Môžem poďakovať aj covidu, lebo vtedy som veľa piekla a skúšala a potom ma oslovila moja kamarátka Diana, či jej neurobím tortu pre manžela. Potom to už išlo. Odozvy boli veľmi pozitívne, tak som sa rozhodla, že vymením kancelársku robotu za toto sladké remeslo a urobím si úplnú kvalifikáciu na cukrárku. Už to teda mám aj na papieri. :)

Spomínate si na svoju prvú tortu?

Moja prvá torta bola pre dcérku, ktorá vtedy mala osem rokov. Urobila som jej dúhovú tortu s farebnými cestami. Bol to pre mňa boj, ale jej sa veľmi páčila.

Špecializujete sa aj na raw torty. V čom sa líši ich výroba od tých klasických?

Áno, viem ísť do verzie raw a mám v pláne zaradiť do ponuky aj vegánske makrónky. Raw dezerty sú iné, sú z neživočíšnych surovín a majú špecifickú chuť. Sú vhodné pre ľudí s rôznymi alergiami. Raw torta sa hlavne nepečie, viac-menej sa chladí a jej základom sú orechy. Preto moja prvá otázka pri objednávke znie, či sú orechy v poriadku. Neplánujem mať celú výrobňu raw a vegan, našla som sa v iných verziách, ale viem túto alternatívu urobiť. Musí sa však vopred objednať, aby sa tam neskrížili alergény pri výrobe.

Koľko trvá výroba torty a čo najviac ovplyvňuje dĺžku jej výroby?

Záleží, aká je to torta. Ak klasická, jednoduchá s ovocím na vrchu, tak dva dni. Jeden deň upečiem korpus, po zachladení naplním a dám na noc úplne zachladiť a vyrovnať. Na ďalší deň dávam vrchný krém a zdobím. Ak sa dávajú čokoládové odliatky alebo makrónky ako ozdoba, viem si to naplánovať v čase chladenia. Najdlhšie robím trojposchodové torty, tie musia byt zachladené, vyrovnané aj na sebe poskladané a potom ich finálne obtieram krémom. Tam sa strieda náter, chladenie, náter, chladenie… Majú aj tri vrstvy vrchného krému, aby nepukli a držali.

Výroba takej torty chce asi aj poriadnu dávku trpezlivosti.

Som veľký pedant a som na seba veľmi prísna. Všetko musí byt dokonalé, nielen torta, ale aj krabica, celá sladká objednávka odo mňa. Manžel hovorí, že som veľmi sebakritická, ale to ma posúva vpred. :)

O tom, aké torty najviac chutia Banskobystričanom či aké torty Michaela robiť odmieta, sa dočítate na ďalšej strane.

Prečítajte si aj

V OBRAZOCH: Sladké výtvory Bystričanky Michaely chutia aj očiam
55
Galéria
Zdroj: Agentúra Jay production
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM