Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Na deti vynosené na Ukrajine čakajú páry z celého sveta: Vojna situáciu komplikuje

Solventné páry zo západu si často hľadajú náhradné matky na Ukrajine. Čo však, ak sa ich vytúžené detičky narodia uprostred vojny?

Ilustračný obrázok k článku Na deti vynosené na Ukrajine čakajú páry z celého sveta: Vojna situáciu komplikuje
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Manisha a Metaish Parmarovci sú britský pár, ktorý veľmi túžil po dieťatku. Dvojica však nemala toľko šťastia a musela preto hľadať alternatívu. Ich dvojčatá im vynosila náhradná matka z Ukrajiny. Mladí manželia ale mali smolu na načasovanie a ich bábätká sa narodili tesne pred vypuknutím vojenského konfliktu. Ich príbeh priniesol portál bbc.com.

Nočná mora

Parmarovci si po svoje dve novorodeniatka prišli do Kyjeva 8. februára. Kým však vybavili papierovačky, vypukla vojna, ktorá pár aj s ich bábätkami uväznila v krajine. Cesta za deťmi, na ktoré tak dlho čakali, sa zmenila na boj o život.

„Je to strašné. Šli sme tam zažiť najkrajšiu chvíľu nášho života, čakali sme na to tak dlho. A odrazu sa všetko zmenilo na nočnú moru,“ cituje portál Manishu.

Pri čakaní na vybavenie dokumentov boli manželia ubytovaní v časti Kyjeva, kde prebiehali tvrdé boje. „Počuli sme bomby, výbuchy, streľbu a hluk k zemi sa rútiacich budov,“ dopĺňa Metaish svoju manželku.

Vystrašenej rodine sa nakoniec podarilo nájsť šoféra, ktorý ich previezol cez poľskú hranicu. Ako hovoria, tento muž je pre nich hrdina a akýsi neoficiálny krstný otec ich detí.

Čerstvá mamička priznala, že sa cítila „požehnaná“, že je späť doma aj s dvojčatami. „Určite sú to zázračné deti. Budeme si užívať každú sekundu s týmito krásnymi bábätkami,“ povedala.

Nebudú jediní

Príbeh manželov z anglického grófstva Bedfordshir nemusí byť ani zďaleka ojedinelým. Solventné páry, ktorým nie je umožnené mať deti prirodzenou cestou, po ukrajinských náhradných matkách siahajú často. Dôvodom je, že Ukrajina takýto proces umožňuje bez väčšej byrokracie.

Ako uvádza portál zena.sme.sk, možnosť využiť na vynosenie a porodenie dieťaťa inú ženu majú zosobášené a heterosexuálne páry, ktoré disponujú dokumentáciou o neplodnosti. Ročne sa na Ukrajine podľa odhadov takto narodí 2-tisíc až 2 500 detí.

Ukrajina sa stala medzi neplodnými pármi populárnou pred niekoľkými rokmi, keď krajiny ako India či Thajsko túto možnosť zahraničným záujemcom zakázali. Dôvodom boli podozrenia, že ženy zo slabších sociálnych pomerov sú ako náhradné matky vykorisťované.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM