Rôzne

Pozorovania ornitológov: Na Slovensku tento rok hniezdilo 31 párov sokola rároha

Tento rok na Slovensku hniezdilo 31 párov sokola rároha, ktoré dokopy vyviedli 85 mláďat. Podľa ochranárov je to pomerne málo, preto je dôležité pokračovať v opatreniach na jeho ochranu. V minulosti totiž už na slovenskom území takmer vyhynul.

Ilustračný obrázok k článku Pozorovania ornitológov: Na Slovensku tento rok hniezdilo 31 párov sokola rároha
Zdroj: TASR

Do roku 2011 počet hniezdnych párov na Slovensku pomaly stúpal. „Jediná sezóna s extrémne nepriaznivým počasím a mimoriadne nízkym počtom mláďat, prenasledovanie (odstrely, otravy) a iné negatívne faktory spôsobili, že už 6 rokov počet hniezdnych párov stagnuje,“ upozorňuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorý sa výskumu a ochrane rároha venuje viac ako 40 rokov.

V dôsledku masívneho odlesňovania podľa neho rýchlo mizli prirodzené hniezdne biotopy. „Intenzívne poľnohospodárstvo a zánik pasienkov zas spôsobili úbytok významných druhov koristi – najmä sysľa pasienkového a chrčka,“ opisuje. Pôvodne lesný druh sa tak presunul do blízkosti polí.

Ochranári mu na novom pôsobisku pomáhajú umiestňovaním búdok. Spolupracujú aj s energetickými spoločnosťami a políciou, zlepšenie podmienok pre sokola rároha podporuje aj Európska komisia. Ochranári tiež dravce pravidelne monitorujú. „Výsledkom našej práce je poznanie tohto nádherného dravca a udržanie populácie na takej úrovni, aby mohla prosperovať,“ dodáva Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM