Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok prinesie teploty do 14 stupňov, oslavuje Marián

Pranostika na dnes hovorí: "Aké Zvestovanie Božej Matky, také Veľkonočné sviatky.". Meniny oslavuje Marián. Prevažne polooblačno, na severe prehánky. Teploty 9 až 14 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok prinesie teploty do 14 stupňov, oslavuje Marián
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné teploty 11 až 14 °C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné teploty 9 až 13 °C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné teploty 9 až 13 °C.

Meniny má Marián

Mužské meno Marián má latinský pôvod a jeho význam je „patriaci rímskemu rodu Mariovcov“. Nositeľov tohto pomerne obľúbeného mena oslovujeme napríklad Maroš, Maroško, Majko.

Mariánovia, ktorí oslavujú meniny 25. marca, očakávajú veľa dôkazov lásky a oddanosti, no odpovedajú na ne dosť rezervovane. Ľahko strácajú odvahu, najmä keď sa dostaví neúspech, a niekedy sa správajú zatrpknuto. Sú vášniví, ich inteligencia je prenikavá, presná a rýchla.

Stalo sa doma

1919 – Vavro Šrobár vyhlásil na Slovensku stanné právo v súvislosti so vznikom boľševickej Maďarskej republiky rád.

1939 – Maďarské lietadlá bombardovali letisko a civilné ciele v Spišskej Novej Vsi. Pri nálete zahynulo 13 vojakov a civilistov. Poškodené boli na zemi dve lietadlá B-534, tri AP-32 a po jednom lietadle Š-328 a B-71.

1942 – Začali sa deportácie slovenských Židov. Z Popradu bol vypravený prvý transport Židov do nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau.

1945 – Červenou armádou (oficiálny názov armády Zväzu sovietskych socialistických republík – ZSSR) a rumunskými vojakmi boli oslobodené Banská Bystrica a Podbrezová.

1988 – V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí sa uskutočnila tzv. sviečková manifestácia, na podporu náboženskej slobody a rešpektovania ľudských práv. Proti manifestácii zasiahla polícia, ktorá použila aj vodné delá. V roku 1993 bol tento deň vyhlásený za Pamätný deň Slovenskej republiky (SR) – Deň zápasu za ľudské práva.

1998 – Na mítingu Slovenskej demokratickej koalície (SDK) na Námestí SNP v Bratislave, usporiadanom pri príležitosti 10. výročia tzv. sviečkovej manifestácie, sa začala petičná akcia za priamu voľbu prezidenta, spravodlivý volebný zákon a za zamedzenie ústavnej krízy.

1999 – V Dunajskej Strede sa odohrala najväčšia masová vražda v kriminálnom podsvetí Slovenska. V bare Fontána bolo postrieľaných 10 členov kriminálnej skupiny, vrátane šéfa dunajskostredského podsvetia.

2000 – Začala vysielať televízia Global, ktorá združovala lokálne televízie Slovenska. Z tejto televízie vznikla 2. marca 2002 TV JOJ.

2009 – V Žiarskej doline (Západné Tatry) spadla najväčšia lavína, aká dovtedy spadla na Slovensku.

2017 – Pri príležitosti 75. výročia odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau odhalili v Poprade na fasáde Gymnázia na Kukučínovej ulici pamätnú tabuľu.

2018 – Peter Sagan vyhral po tretí raz v kariére cyklistickú klasiku Gent – Wevelgem. Zároveň sa stal prvým cyklistom histórie, ktorý vyhral preteky dvakrát v drese majstra sveta.

  • Paralympionik Jozef Metelka získal na majstrovstvách sveta (MS) v dráhovej cyklistike zdravotne znevýhodnených športovcov v Riu de Janeiro zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 4 km v kategórii C4.
  • Biatlonistka Paulína Fialková obsadila 2. miesto v záverečných pretekoch Svetového pohára s hromadným štartom na 12,5 km v ruskom Ťumeni.

Stalo sa vo svete

1306 – Korunovali Roberta I. z rodu Bruce za kráľa Škótska, za ktorého vlády musel roku 1328 anglický kráľ uznať škótsku nezávislosť.

1420 – Husitské vojsko porazilo pod vedením Jana Žižku pri Sudoměři križiacke vojsko.

1634 – Britskí kolonizátori pristáli v Severnej Amerike a založili na čele s Lordom Cecilom Calvertom Baltimorom privilegované teritórium Maryland (dnes USA), v ktorom vyhlásili slobodu pre všetky kresťanské vierovyznania.

1821 – Začal sa grécky národnooslobod­zovací boj proti Turkom.

1911 – V USA pri požiari newyorskej továrne, ktorú vlastnila spoločnosť Triangle Shirtwaist Co., zahynulo 146 mladých prevažne židovských a talianskych prisťahovalkýň.

1949 – V Estónsku, Lotyšsku a Litve sa uskutočnili masívne deportácie. Úrady Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) deportovali viac ako 92 tisíc ľudí z Pobaltia do odľahlých oblastí vtedajšieho ZSSR.

1957 – Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Taliansko podpísali v Ríme zmluvu o Európskom hospodárskom spoločenstve (EHS – v súčasnosti Európska únia) a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu (Euratom), ktoré nadobudli platnosť po ratifikácii parlamentmi jednotlivých krajín 1.1.1958.

1975 – Kráľa Saudskej Arábie Fajsala zavraždil jeho synovec Fajsal bin Musaed Abdal Azíz, ktorý bol za svoj čin neskôr verejne sťatý na námestí v Rijáde.

1990 – Pri požiari v tanečnom klube v newyorskom Bronxe v USA zahynulo 87 osôb.

1994 – Skončila sa 15-mesačná americká vojenská prítomnosť v Somálsku.

1997 – Horná komora austrálskeho parlamentu odhlasovala zrušenie zákona o eutanázii. Stalo sa tak len deväť mesiacov po tom, ako kontroverzný zákon prvýkrát na svete nadobudol platnosť.

2008 – Prezident Spojených arabských emirátov (SAE) Chalíf bin Sultán al-Nahján vymenoval prvú sudkyňu tejto arabskej krajiny, Tani Siri Dano Yakoubovú. Rodáčka z Malajzie je po kolegyni z Bahrajnu druhou ženou, ktorá v nanajvýš konzervatívnej oblasti Perzského zálivu narušila takmer absolútnu dominanciu mužov na sudcovských postoch.

2013 – Európska únia (EÚ) odsúhlasila záchranný balík pre Cyprus v hodnote desať miliárd eur.

2018 – Pri požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo viac ako 60 ľudí, zranených bolo 44 osôb.

Skladba dňa

1942 – narodila sa Aretha Franklin (rodená Aretha Louise Franklin), Memphis, Tennessee, USA, džezová a soulová speváčka, skladateľka a klaviristka. So spevom začínala v gospelovom kostolnom súbore. Prvé snímky nahrala už v polovici 50. rokov, v roku 1956 vyšla jej prvá LP platňa s názvom Songs Of Faith. Po príchode do New Yorku v roku 1960 sa preorientovala na jazz, rhythm & blues, soul a pop. V roku 1961 vydala prvú popovú platňu Aretha.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM