TOS Lifestyle

Špeciálne povolenie alebo UTRATENIE: V dvoch krajinách zakázali nebezpečné psie plemeno!

Majitelia čerstvo zakázaného plemena dostali dve možnosti. Získať špeciálne povolenie alebo svojho psa nechať utratiť.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálne povolenie alebo UTRATENIE: V dvoch krajinách zakázali nebezpečné psie plemeno!
Zdroj: Unsplash.com

Vo Veľkej Británii v posledných týždňoch rezonuje zákaz ďalšieho plemena psov, ktorý začal platiť konkrétne v Anglicku a vo Walese prvého februára 2024, čoskoro sa pridá aj Škótsko. Ide o plemeno American Bully XL.

Smrteľné útoky

Toto rozhodnutie vyplynulo zo série množiacich sa smrteľných útokov. Presné štatistiky k dispozícii nie sú, ale za väčšinou útokov končiacich smrťou človeka vo Veľkej Británii v ostatných rokoch má byť práve toto plemeno.

Vlastniť takéhoto psa je po novom trestný čin, za ktorý majiteľovi hrozí okrem odobratia psa záznam v registri trestov a neobmedzená pokuta.

Dve možnosti

Majitelia podľa BBC dostali pred začiatkom platnosti zákazu dve možnosti. Mohli sa rozhodnúť získať špeciálne povolenie a rešpektovať obmedzenia alebo nechať svojho psa utratiť a požiadať o odškodné vo výške 200 libier. Druhú možnosť si zvolilo 150 majiteľov.

Až okolo 35-tisíc ľudí požiadalo o špeciálne povolenie. Okrem žiadosti museli v takom prípade zaplatiť poistné a poplatok a tiež dať svojho psa vykastrovať a začipovať. Psa musia na verejnosti držať na vôdzke a musí mať náhubok.

Počet jedincov tohto plemena sa vo Veľkej Británii odhaduje na 50 až 100-tisíc.

Drastické riešenie

Pravidlá, ktoré sa nastavili, majú aj svojich kritikov a odporcov. Podľa nich je riešenie utratiť psov, ktorých majitelia nemajú záujem o špeciálne povolenie, drastické.

Poukazujú na to, že pes by nemal byť zodpovedný za ľudské chyby, resp. neochotu majiteľov a zaplatiť za to životom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM