VOCH Cestovanie

V Španielsku sa bez rúška nepohnete: Kontroly na letisku a PODMIENKY pre Slovákov

Španielsko skrýva nádherné pláže, historické pamiatky, úžasné nočné kluby s latino hudbou a krásne parky. Dobrou správou je, že nás vyradilo zo zoznamu štátov s vysokým rizikom nákazy.

Ilustračný obrázok k článku V Španielsku sa bez rúška nepohnete: Kontroly na letisku a PODMIENKY pre Slovákov
10
Galéria

Španielsko vyradilo Slovensko zo zoznamu štátov s vysokým rizikom nákazy. Aké dokumenty sa vyžadujú pri vstupe? Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejnilo na svojom webe aktuálne podmienky.

Niektoré letecké spoločnosti od cestujúcich na vstup na palubu vyžadujú testy, a to aj v prípade, že to na vstup do Španielska od občanov SR aktuálne krajina nevyžaduje.

Kontroly na letisku

Ak letíte do Madridu, Barcelony či za nekonečnými plážami, zíde sa vám pri vstupe vyplnený sanitárny formulár – potrebný aj pri tranzite cez Španielsko osobitne pre každú vstupujúcu osobu (aj deti). Vypĺňa sa 48 hodín pred odletom (uvádza aj číslo sedadla v lietadle a pod.).

Formulár môžete vyplniť aj v bezplatnej aplikácii – SpTH (SPAIN TRAVEL HEALTH). Formulár je v štyroch jazykových mutáciách (po anglicky, nemecky, francúzsky a španielsky). Po zaslaní formulára získate tzv. zdravotný QR kód, ktorý budete spolu s testom prezentovať počas kontroly, aby ste mohli pokračovať v ceste. Informácie, ktoré uvediete, musia byť pravdivé. Španielske orgány si vyhradzujú právo na vyvodenie zodpovednosti v prípade uvedenia nepravdivých informácií.

Cestujúcim na letoch prichádzajúcich zo zahraničia okrem kontroly dokumentácie merajú teplotu pomocou termovíznych kamier (nemá byť vyššia ako 37,5 °C) a vykonáva sa i vizuálna kontrola prichádzajúcich.

Zo sveta

S rúškom a všade!

V krajine fiesty a siesty, výborného jedla a slnečných dní je mnoho super lokalít vyvolávajúcich u cestovateľov prekvapenie. Ale myslite na to, že v súčasnej dobe sa podmienky stále menia. Zatiaľ čo v Španielsku platí jedno, tak iné autonómne oblasti môžu mať svoje vlastné regionálne opatrenia. Objavujte, ale nezabudnite na to, že pravidlá sa môžu náhle zavádzať alebo rušiť. Je preto vhodné overiť si aktuálnu situáciu v hoteli, na oficiálnej webovej stránke či u miestnych priamo v konkrétnej lokalite, kam cestujete.

Na celom území Španielska platí pre osoby nad 6 rokov povinnosť nosiť rúška všade, a to aj keď je zachovaná bezpečná vzdialenosť. Nedodržiavanie tejto povinnosti môže byť sankcionované. Rovnako sa pri vstupoch do interiéru vyžaduje použitie dezinfekcie.

„Na cestujúcich apelujeme, aby si pri ceste zo/do Španielska vopred zistili aj podmienky v krajine, cez ktorú tranzitujú (ide predovšetkým o vstup zo štátov ako je India, Brazília, Južná Afrika, Portugalsko alebo tranzit cez Francúzsko, Holandsko, Nemecko a pod.). V niektorých prípadoch môže byť vstup odopretý, príp. je podmienkou predložiť PCR test alebo exaktne preukázať tranzit – napr. lístkom na vlak, letenkou na nadväzujúci let a pod. Informácie žiadajte od leteckej spoločnosti, niektoré nájdete napr. na stránkach príslušných zastupiteľských úradov krajín, cez ktoré budete tranzitovať, akreditovaných v krajine vášho aktuálneho pobytu,“ upozorňuje ministerstvo.

Cestovanie

Zhrnutie pre cestovateľov

Španielsko je jednou z najobľúbenejších destinácií Slovákov. Čudujete sa? Krásne počasie, veselí ľudia, siestu strieda fiesta – proste všetko, čo si počas prímorskej dovolenky môžete priať. Ak sa už teda chystáte napríklad na Ibizu práve kvôli povestným klubom a tešíte sa na všetky tie párty, nezabudnite:

  • Pre občanov SR, ktorí spĺňajú podmienky, nie je po príchode vyžadovaná karanténa.
  • Pri vstupe do krajiny potrebujú mať deti vyplnený sanitárny formulár – potrebný aj pri tranzite cez Španielsko.
  • Na území Španielska platí povinnosť pre deti nad 6 rokov nosiť rúška.
  • Španielsko je zaradené medzi zelené krajiny.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM