Zo zahraničia

Zelenskyj v Bruseli žiadal ďalšiu podporu: Potrebujeme stíhačky a raketové systémy!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti "protieurópskej sile".

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj v Bruseli žiadal ďalšiu podporu: Potrebujeme stíhačky a raketové systémy!
Zdroj: TASR/AP

TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. „Európa navždy bude a zostane Európou, pokiaľ stojíme pri sebe a staráme sa o našu Európu, staráme sa o európsky spôsob života,“ povedal ukrajinský prezident. Rusko podľa neho chce tento spôsob života zničiť, Ukrajinci to však nedovolia, píše AFP.

Vítali ho potleskom

„Bránime pred najviac protieurópskou silou moderného sveta. Bránime sami seba, my Ukrajinci na bojisku spolu s vami,“ povedal Zelenskyj, ktorého vyjadrenia sprostredkoval tlmočník.

Ukrajinského prezidenta vo štvrtok v pléne EP privítali potleskom v stoji.

„Ukrajina je Európa a budúcnosť vašej krajiny je v Európskej únii,“ povedala predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Dodala, že členské krajiny EÚ „musia urýchlene ako ďalší krok zvážiť poskytnutie raketových systémov s dlhým doletom a bojové lietadlá. Ukrajina ich podľa jej slov potrebuje na "ochranu slobody, ktorú príliš mnoho z nás považuje za samozrejmosť“.

Rýchlejšie dodávky zbraní

Volodymyr Zelenskyj sa zároveň poďakoval lídrom Európskej únie za podporu Ukrajiny.

„Musím sa vám osobne poďakovať na neotrasiteľnú podporu našej krajiny a našich túžob – našich túžob žiť v zjednotenej, slobodnej Európe,“ povedal 27 lídrom EÚ na summite ako špeciálny hosť.

Zelenskyj lídrov EÚ vyzval, aby posielali Ukrajine zbrane rýchlejšie, skôr než Rusko dokáže zhromaždiť svoje sily na nové útoky. Požiadal o delostrelectvo, muníciu, moderné tanky, stíhačky a rakety dlhého doletu.

„Musíme zvýšiť dynamiku našej spolupráce, musíme to robiť rýchlejšie než agresor,“ uviedol.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM