Monika Gécziová Regióny

Bardejovským bezdomovcom začína najhoršie obdobie: Kde môžu nájsť nocľah?

Zimné mesiace sú najťažším obdobím pre ľudí bez domova, ktorí musia aj túto ročnú dobu prežiť na ulici. Zisťovali sme, aké možnosti majú v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovským bezdomovcom začína najhoršie obdobie: Kde môžu nájsť nocľah?
Zdroj: TASR

Tuhé mrazy, sneh, nedostatok jedla a tepla prinútia mnohých ľudí bez domova vyhľadať v zimných mesiacoch pomoc. V Bardejove ju nájdu v Zariadení sociálnych služieb Nádej, ktorého zriaďovateľom je mesto a kde sú poskytované služby ako nocľahárne, tak i útulku. Informoval o tom Jozef Guliga z kancelárie primátora mesta.

„V nocľahárni je bezdomovcom poskytnuté ubytovanie na účel prenocovania, sociálne poradenstvo, nevyhnutné ošatenie a obuv a vytvorené sú tiež podmienky na vykonávanie nevyhnutnej základnej osobnej hygieny, či prípravu a výdaj stravy a potravín,“ uvádza mesto Bardejov s tým, že služby útulku sú rozšírené o ubytovanie na určitý čas a tiež pomoc pri uplatňovaní práv, poskytnutá je im pracovaná terapia a ľudia v útulku majú možnosť si tu i oprať a ožehliť, či zapojiť sa do záujmovej činnosti.

Desiatky ľudí bez domova

Nocľaháreň je v prevádzke počas pracovných dní, cez víkendy i počas sviatkov a to v čase od 18:00 do 8:00 nasledujúceho dňa, pričom poplatok pre občanov v hmotnej núdzi je 0,70 eur na noc a pre občanov, ktorí sa v hmotnej núdzi nenachádzajú 1,20 eur za noc. Tí, ktorí trvalý pobyt na území nášho mesta nemajú, si priplácajú 50% z danej sumy.

Sociálne služby v útulku sa poskytujú nepretržite, pričom výška úhrady pre občanov v hmotnej núdzi je 1,30 eur na deň a pre tých, ktorí v hmotnej núdzi nie sú, je poplatok o euro vyšší. Rovnako platí, že ak občan nie je Bardejovčanom, jeho úhrada sa navyšuje o 50%. V oboch zariadeniach je tiež možné aj bezplatné ubytovanie na jeden až tri dni, a to v prípade, ak je naliehavé.

„Počet bezdomovcov v Bardejove odhadujeme približne na 40,“ uviedol Guliga a dodal, že v roku 2017 využilo služby nocľahárne 67 ľudí a služby útulku 17 ľudí.

foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Bardejov
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM