han Šport Tenis

Bývalý búrlivák tenisových kurtov oslavuje jubileum: Všetko najlepšie k päťdesiatke, Andre!

Kto by ho nepoznal?! Dlhé vlasy s melírovým prielivom, chlpatá hruď, džínsové kraťase a extravagantné vystupovanie. Áno, áno, aj to bol Andre Agassi.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý búrlivák tenisových kurtov oslavuje jubileum: Všetko najlepšie k päťdesiatke, Andre!
Zdroj: TASR

Ale pozor! Americký tenista, ktorý práve dnes oslavuje 50 rokov, bol aj špičkovým tenistom, ktorý na dvorcoch predvádzal famózne výkony.

Osem titulov

Počas kariéry pútal pozornosť nielen extravagantným imidžom, ale aj nezabudnuteľnými výkonmi. Na konte má osem singlových titulov z grandslamových turnajov. Z Australian Open si odniesol štyri (1995, 2000, 2001, 2003) tituly, v roku 1999 triumfoval na Roland Garros, raz (1992) vyhral Wimbledon a dvakrát (1994, 1998) ovládol US Open.

Z olympijských hier v Atlante 1996 si priniesol zlato z dvojhry a reprezentácii USA dopomohol k dvom (1992, 1995) triumfom v Davis Cupe. Lídrom svetového rebríčka sa stal šesťkrát a celkovo bol svetovou jednotkou 101 týždňov. Agassi vyhral celkovo 60 turnajov vo dvojhre a jeden vo štvorhre.

Súperi ho nebrali vážne

Jeden z Agassiho najväčších rivalov Nemec Boris Becker v otvorenom liste napísal: „Nebral som ho vážne, tie roztrhané džínsy, náušnica, mal som pocit, že je to póza a psychologický trik. Bol som podozrievavý, lebo som si myslel, že nie si sám sebou.“ Becker v liste tiež priznal, že na kurtoch nepatril Agassi k jeho obľúbencom, časom však svoj postoj zmenil: „Teraz som naozaj rád, keď ťa stretnem. Bol si jeden z najlepších hráčov v histórii a stále si idol pre milióny ľudí. Mladí tenisti si z teba môžu brať príklad.“

Zo života Andreho

Andre Agassi sa narodil 29. apríla 1970 v Las Vegas. Podobne ako jeho traja starší súrodenci mal aj on blízko k športu. Jeho otec, pôvodom Iránec, sa totiž v mladosti venoval boxu a rodnú krajinu reprezentoval na OH v rokoch 1948 a 1952. V USA žil od roku 1952. Tenisu sa pod dohľadom otca venoval od štyroch do 13 rokov. Potom prešiel do prestížnej tenisovej akadémie Nicka Bolettieriho a pod jeho vedením sa vo veku 17 rokov stal profesionálnym tenistom.

Zlá povesť

Rýchlo stúpal v rebríčku ATP, ale nedarilo sa mu na grandslamových turnajoch. Zároveň však rástla aj jeho povesť „zlého chlapca“ s netenisovým imidžom. Zlom prišiel v roku 1992 na wimbledonskej tráve. Prebojoval sa až do finále, v ktorom prekvapujúco zdolal vtedajšieho kráľa delových podaní Chorváta Gorana Ivaniševiča a vyhral svoj prvý grandslamový turnaj.

Mal krízy

Po wimbledonskom triumfe však na mladého Agassiho doľahla kríza. Rozišiel sa s trénerom Bolettierim a zveril sa do rúk Brada Gilberta. Pod jeho vedením získal v roku 1994 titul na US Open, o rok neskôr vyhral prvýkrát aj Australian Open, keď vo finále zdolal svojho najväčšieho rivala Američana Peta Samprasa.

Na titulkách bulvárnych magazínov

V roku 1996 ovládol aj dvojhru na olympijskom turnaji v Atlante, keď si vo finále poradil so Španielom Sergi Bruguerom. V tomto období sa však začal aj jeho bulvárnymi médiami ostro sledovaný vzťah s herečkou Brooke Shieldsovou, ktorý neprospieval jeho tenisovým výkonom. V roku 1997 sa s herečkou oženil, ale ich manželstvo vydržalo iba dva roky.

Zmena po nájdení životnej lásky

Upokojenie nastalo aj v jeho súkromnom živote. Zblížil sa s bývalou nemeckou tenistkou Steffi Grafovou, s ktorou sa zosobášil v roku 2001. S legendárnou tenistkou má syna Jadena Gila a dcéru Jaz Elle. Práve to sa odrazilo na ďalšej kariéry Američana. Ešte v tom istom roku obhájil titul z Australian Open, keď vo finále zdolal Arnauda Clémenta. V Melbourne sa do finále prebojoval aj o rok neskôr, ale nestačil na krajana Samprasa.

Záver kariéry

Posledný grandslamový titul svoje kariéry však vybojoval opäť v Austrálii v roku 2003, keď v melbournskom finále zdolal Nemca Rainera Schüttlera. V roku 2005 sa ešte prebojoval do finále US Open, ale skončil na rakete Švajčiara Rogera Federera. S úspešnou, ale aj búrlivou tenisovou kariérou sa definitívne rozlúčil 3. septembra 2006 na US Open. V treťom kole nestačil na mladého nemeckého tenistu Benjamina Beckera.

Zarobil milióny

Počas kariéry na kurte zarobil viac ako 30 miliónov dolárov a ďalšie desiatky miliónov mu priniesli reklamné zmluvy. Do Medzinárodnej tenisovej siene slávy ho uviedli v roku 2011.

Známa kniha

Andre sa preslávil aj svojou knižkou, ktorú vydal v roku 2015. Ide o autobiografiu s názvom Open Andre Agassi, v ktorej opísal celý svoj život. Zabrdol vo veľkej miere aj do svojho súkromia, kde napríklad opísal to, ako veľmi túžil po láske ku Steffi, ktorú nakoniec aj získal. Na margo búrliváka treba dodať, že Agassi a Grafová sú spolu doteraz!

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM