Zo zahraničia

Čelí Európa HROZBE džihádu? Expert varuje pred ÚTOKOM, ktorý môže otriasť spoločnosťou

Expert na islamizmus v najnovšom rozhovore varoval pred hrozbou útoku v Európe. Tvrdí, že radikálne organizácie využívajú situáciu v Gaze iba ako zámienku.

Ilustračný obrázok k článku Čelí Európa HROZBE džihádu? Expert varuje pred ÚTOKOM, ktorý môže otriasť spoločnosťou
Zdroj: Twitter.com/Frank Schneider

Po celom svete sa konajú obrovské propalestínske demonštrácie, pričom výnimkou nie je ani Európa. Nemecký denník Bild priniesol rozhovor s expertom na terorizmus a islamizmus Eranom Lahavom, v ktorom odzneli slová, z ktorých mrazí.

Desivé varovanie

Izraelčan Lahav, ktorý pracuje aj v think-tanku „Israel Defense and Security Forum“, varoval pred vzostupom islamistov, pričom hrozba je podľa neho aktuálna aj v Nemecku a celej Európe. "ISIS, Al-Káida a ďalšie skupiny už vyzývajú ľudí na sociálnych sieťach, aby sa vzbúrili proti Židom a kresťanom,“ vraví Eran Lahav, pričom varoval pred hrozbou podcenenia demonštrácií, ktoré sa podľa neho konajú pod rúškom solidarity voči Palestíne. Server upriamil pozornosť na protest, ktorý sa nedávno konal v Essene, počas ktorého mali islamisti žiadať zriadenie kalifátu (video nájdete na konci článku).

„Počúvajte, čo sa kričí na demonštráciách v Nemecku. Áno, počujete „slobodná Palestína“. Ale je toho viac. Kričia ‚Takbir‘ a ‚Alláhu Akbar‘. Týmto dávajú jasne najavo, že pre nich to nie je palestínska vojna, ale islamská vojna. Pre nich je Izrael len prvým krokom v tejto vojne. Izrael je prednou líniou tejto vojny a zvyšok bude nasledovať,” myslí si expert.

Lahav podrobne analyzuje rôzne publikácie teroristických organizácií, pričom zaznamenal masívny nárast výziev na násilie.

Vraví, že ISIS a ďalšie organizácie vo svojich časopisoch zverejňujú podrobné zoznamy, ako páchať teror a ničiť kresťanské a židovské budovy. „Sú to zoznamy úloh, ktoré majú robiť teror," uviedol v rozhovore pre nemecký Bild.

Hrozia nám útoky?

Expert na islamizmus a terorizmus varoval pred možnými útokmi priamo v Európe, ktoré môžu otriasť celou spoločnosťou: „Radikálni islamisti vidia, aký vplyv mal útok Hamasu na Izrael. Preto si myslím, že je možné, že v Európe budú pokusy zopakovať niečo podobné. Samozrejme, bol by to iný útok, nemôžete len tak obísť niekoľko miest a uniesť stovky ľudí."

Podľa Lahava je islamistom jasné, že na ich sen o kalifáte nebude stačiť jeden jediný útok. „Nemyslia ako my. Majú inú logiku. Všetko je symbolické. Ak vykonajú útok, napríklad v Berlíne, je to symbol, že zaútočili na hlavné mesto najdôležitejšej európskej ekonomiky,“ uviedol.

Majú trpezlivosť

Izraelský expert vysvetľuje, že v arabčine existuje príznačný výraz „sabr“, čiže trpezlivosť: „Vykonajú jeden útok, potom druhý. Vedia, že Nemecko sa po útoku nezrúti. Preto majú trpezlivosť. A veľa trpezlivosti.“

Podľa Lahava udalosti posledných týždňov ukázali, že islamistické skupiny využívajú vojnu medzi Izraelom a Hamasom na výzvu na boj proti západnému svetu, pričom im už nemá ísť iba o Izrael. „Keď Hamas a ďalšie teroristické organizácie vyhlásia džihád, nie je to namierené len proti Židom. Je to namierené proti celému západnému svetu," dodal Eran Lahav.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Frank Schneider
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM