Magazín Cestovanie

Chcete vidieť Benátky? Poponáhľajte sa, mesto prichádza s RADIKÁLNYM riešením pre turistov

Talianske Benátky začnú od apríla budúceho roka testovať denné vstupné a obmedzenie počtu návštevníkov v meste.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vidieť Benátky? Poponáhľajte sa, mesto prichádza s RADIKÁLNYM riešením pre turistov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Primátor Luigi Brugnaro to označil za prvý takýto systém na svete. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Vysoký prílev turistov

Cieľom je zvládnuť vysoký prílev turistov počas jarných sviatkov a niektorých letných víkendov, uviedli miestne úrady na štvrtkovej tlačovej konferencii. „Je to prvýkrát na svete, čo sa robí niečo také, že sa mesto dá rezervovať,“ povedal Brugnaro.

Obmedzenia budú spočiatku platiť 29 dní (od 25. apríla do 5. mája) od 8.30 h do 16.00 h a potom do polovice júla počas väčšiny víkendov.

Turisti si budú musieť návštevu mesta rezervovať online za päť eur. Získaný QR-kód sa potom bude kontrolovať na vstupe do historických štvrtí mesta.

Bezplatný vstup budú mať návštevníci do 14 rokov, ale registrácia bude platiť aj pre nich, spresnili úrady.

Systém rezervácie

Nebude sa to vzťahovať na menšie ostrovy v lagúne, ako je napríklad Murano, známe sklárskym priemyslom. Prípadné pokuty za porušenie sa budú pohybovať od 50 do 310 eur.

Systém rezervácie nebude platiť pre obyvateľov a ľudí, ktorí sa narodili v Benátkach, výnimku budú mať aj študenti, pracujúci a majitelia domov v meste.

Masový cestovný ruch a záplavy dlhodobo poškodzujú mesto známe svojimi kanálmi a kultúrnymi pamiatkami. „Chceme zmerať účinok tohto pokusu, chceme zmerať účinok rezervovateľnos­ti,“ povedal primátor Brugnaro s tým, že experiment bude spočiatku stratový. Náklady na fungovanie systému budú tri milióny eur oproti očakávaným výnosom zhruba 700-tisíc eur.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM