Rastislav Búgel Lifestyle

Čo určuje, ako bude vyzerať vaše dieťa? Vedci prišli s PREKVAPUJÚCIM zistením

Mamičky, čítajte pozorne. Vedci odhalili, čo formuje vzhľad vášho dieťatka.

Ilustračný obrázok k článku Čo určuje, ako bude vyzerať vaše dieťa? Vedci prišli s PREKVAPUJÚCIM zistením
Zdroj: Pexels.com

Vedci sa rozhodli preskúmať, čo rozhoduje o vzhľade detí. Podľa štúdie publikovanej v časopise Nature Communications na vzhľad vášho potomka vplýva to, čo jeho matka jedla počas tehotenstva. Upozorňuje na to server TN.cz.

Toto rozhoduje

Vedci v štúdii, ktorej výsledky zverejnili 26. marca, skúmali hladinu proteínov tehotných myší a jedného z druhov rybičiek. Oba tvory kŕmili stravou s rôznymi úrovňami výživy.

Vedci vďaka tomu zistili, že dôležitá bola hlavne hladina proteínov v strave matky.

Podľa portálu išlo konkrétne o bielkovinový komplex TORC1, ktorý funguje ako „senzor“ živín a energie a riadi syntézu proteínov.

Autori výskumu pre news18.com prezradili, že gény mTORC1 priamo ovplyvňujú kraniofaciálny tvar embryí. „Naše zistenia naznačujú, že hladina proteínu v materskej strave myší počas tehotenstva ovplyvňuje embryonálne tvarovanie kraniofaciálnej chrupavky,“ uviedli vo výsledkoch výskumu.

Vedcom sa podarilo zistiť, že pokiaľ matky konzumovali vysokoproteínovú stravu, ich potomkovia mali silnejšie a ostrejšie čeľuste a väčšie nosy. V opačnom prípade viedla strava s nízkym obsahom bielkovín k štíhlejším a „špicatejším“ rysom potomkov.

Ďalšie výskumy

Český portál pripomína, že v minulosti už prebehlo niekoľko výskumov, ktoré sa zamerali na vplyv stravy matiek na zdravie detí.

„Vedci z University of South Australia napríklad došli k záveru, že chlapci narodení obéznym matkám pravdepodobne budú mať pri narodení nadváhu. Sú tiež vystavení vysokému riziku rozvoja metabolických komplikácií v neskoršom veku. Medzi tieto komplikácie patrí napríklad cukrovka či stvrdnutie pečene,“ uvádza server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM