Magazín

Je lepší ľahký alebo hlboký SPÁNOK? Odpoveď aj vás možno prekvapí

Spánok prináša množstvo benefitov. Možno ste tiež rozmýšľali nad tým, v ktorej fáze je však najkvalitnejší.

Ilustračný obrázok k článku Je lepší ľahký alebo hlboký SPÁNOK? Odpoveď aj vás možno prekvapí
Zdroj: pixabay.com

Málo aj veľa spánku škodí. Ako to je však s jeho kvalitou? Je lepší krátky, no ľahký spánok alebo ten, ktorý prezývame ako hlboký či tvrdý spánok? Aj vás možno odpoveď prekvapí.

Ako to funguje

Vráťme sa však na chvíľu k odpočinku. Počas spánku prechádzame niekoľkými fázami. „Jednotlivé fázy spánku zahŕňajú N1 a N2, ktoré sa považujú za ľahký spánok. Tretím stupňom je N3, označuje sa aj ako hlboký spánok a spánok s pomalými vlnami. A posledným je rýchly pohyb očí alebo REM spánok,“ píše Huff Post. V priebehu noci si týmito fázami prejde ľudský organizmus štyrikrát až šesťkrát.

Ani jedna fáza nie je osamotene dôležitejšia ako iná. Spánkový cyklus ako celok je dôležitý pre rovnováhu a regeneráciu.

„Všetky štyri fázy spánku sú potrebné na obnovu mozgu,“ informuje neurologička a odborníčka na spánok Temitayo Oyegbile-Chidi. Problémy môžu narobiť poruchy spánku. „Vyváženosť všetkých týchto fáz zaručuje správne fungovanie počas nasledujúceho dňa. Pomáhajú s konsolidáciou pamäte, emocionálnym spracovaním a s optimaálnou funkciou organizmu,“ vysvetľuje doktor Oren Cohen.

No k čomu prispieva konkrétne ľahký a hlboký spánok? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM