Martin Šoth Regióny Regióny

Export Bardejovčanov alebo bardejovský personálny lízing

Keď sa pozriete na obálku ktorejkoľvek fotografickej knihy o Slovensku, dokonca o Československu, nájdete tam vždy dva motívy, Vysoké Tatry a Bardejovské Radničné námestie.

Ilustračný obrázok k článku Export Bardejovčanov alebo bardejovský personálny lízing
Zdroj: Lucia Krosnerová

Zberateľ takejto literatúry by preto mohol nadobudnúť dojem, že dominantnou zložkou bardejovskej ekonomiky je cestovný ruch a že Gíza, Paríž, Benátky a Bardejov sú na trase všetkých amerických jet setterov, grand tourerov a gap yearistov. Bardejovský súkromný sektor však nasycuje export. Podobne ako Stuttgard exportuje automobily a Dubaj ropu, exportuje Bardejov … Bardejovčanov. Keď v roku 1989 takmer zo dňa na deň zanikla Rada vzájomnej hospodárskej pomoci, v Bardejove postupne zatvorili miestne strojárne, topánkarne, pekárne aj mliekarne a všetky spásonosné jednotné roľnícke družstvá. Na rozdiel od takých Rimavskosobotčanov, ktorí si v tejto situácii sadli do trávy a čakali na Božie zmilovanie, nečakali dynamickí Bardejovčania ani sekundu. Rozbehli sa do sveta zbierať grécke pomaranče, zvárať vítkovické pece, montovať mladoboleslavské kraksne a variť zemiakové knedle od Aachenu až po Zwickau.

Zbohatlíci a tí druhí

Okolo roku 1998 bol už pohyb taký intenzívny, že si niekoľko odhodlaných mužov a žien všimlo, že by sa dal celkom efektívne organizovať. Tento nový organizovaný pohyb pracovných síl dostal meno personálny lízing. Jeho základnou filozofiou je odbremenenie továrne na varné kanvice od jej administratívnych procesov v oblasti náboru a odmeňovania zamestnancov. Celkové náklady zostávajú rovnaké, no polovica, ako odmena za pokojnú myseľ továrnika, pripadne lízingovej spoločnosti. Vo výsledku sa dá varná kanvica kúpiť lacnejšie a prenajímateľ môže v heraldickom registri Ministerstva vnútra požiadať o vlastný erb a absolvovať všetky ostatné povinné jazdy „nouveau riche“.

V súčasnosti exportujú dve veľké a približne tri tucty menších agentúr šestinu produktívneho obyvateľstva bardejovského okresu za jeho hranice, druhá šestina sa exportuje sama, obyvatelia, ktorí zostávajú doma, dokážu ešte aj tak vygenerovať 20-percentnú nezamestnanosť a zvyšok je buď na invalidnom alebo starobnom dôchodku.

Najčastejší rozhovor na bardejovských uliciach vyzerá asi takto:

  • Ja mam dvastopejdzešat dochodek a Pali ma dvastodzevedzešat dochodek.
  • Ta to bars mali dochodek.
  • Ale znaš, neni doležite, keľo maš dochodek, aľe jak dluho budzeš brac dochodek.
  • Ta to svata pravda.

Pokoj, SUV a tituly

V Bardejove preto už takmer nikto nepracuje a vzniká tu hippie komunita východného typu. Toto všetko má na život v meste tri blahodarné účinky:

  1. V Bardejove je v bežný pracovný deň príjemné ticho a dostatok miesta na parkovanie a lavičkové sedenie. Žiadne rady pri pokladniach supermarketov, ani u lekára, ani u hrobára. V Bardejove je pohoda.
  2. Na miestnych komunikáciách došlo k zvýšenému výskytu automobilov typu SUV, Bardejovčania si tak môžu vychutnávať estetické dojmy pri pohľade na majestátne stroje s vodičmi vo vysokých nadmorských výškach. Tieto vozidlá umožňujú prístup k továrňam a stavbám po zle prejazdných cestách a ich veľký batožinový priestor umožňuje rozvoz obedárov vyhladovaným zamestnancom. Nenakupujú sa teda len tak z nejakého rozmaru.
  3. Peniaze z exportu sa nestrácajú na Cypre alebo v Luxembursku, práve naopak, reinvestujú sa v Bardejove do modernej výstavby, športu a kultúry. Samotní personalisti investujú tiež do seba, napríklad do svojho vzdelania. Zbiera sa všetko, Mgr., Ing., PaedDr. PhDr., MVDr., JUDr., MBA, BSBA, PhD., Dr. h. c., žiadny občiansky preukaz nezostal suchý. Človek by sa čudoval, kde nachádzajú čas na dlhé vysedávanie na pútavých prednáškach, rešerše v knižniciach, učenie sa na skúšky a písanie diplomových a dizertačných prác.

Nesmierna obetavosť, nasadenie a manažérske zručnosti týchto ľudí však nepoznajú hranice. Ak majú Bardejovčania dostať špičkové „cutting edge state-of-the-art“ služby v oblasti optimalizácie nákladov na ľudské zdroje, musia sa personálni mágovia a mágice vzdelávať celoživotne.

Uvádzame niekoľko so stikovaných problémov, ktoré musia tieto firmy každodenne riešiť:

• zamestnanec sa opil a neprišiel do práce

• rozbil skrinku na ubytovni

• má priveľa cigaretových prestávok

• narazil vysokozdvižným vozíkom do regálu s avivážami

• ukradol sedemnásť skrutiek M6 aj s maticami

• vyhlasoval, že jeho život má rovnakú hodnotu ako život jeho zamestnávateľa a dožadoval sa všetkých zložiek odmeny podľa platných zákonov štátu

Bardejovčania preto netrpezlivo čakajú, kedy sa objaví prvý zamestnávací docent, profesor alebo aspoň laureát Ceny predsedu PSK.

Zdroj: asocial.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM