Juraj Ščerbík Regióny Regióny

Dana Varcholová oživila silový trojboj. So sestrami a mamou

V jej federácii problémy s nedovoleným dopingom nemajú.

Ilustračný obrázok k článku Dana Varcholová oživila silový trojboj. So sestrami a mamou
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Tri ženy v rodine sa upísali silovému športu. Zaujali ich posilňovacie stroje a činky. Dana Varcholová, rodená Oreničová, v týchto dňoch oslávi 42. narodeniny. Spolu s manželom Pavlom Varcholom majú fitnes centrum pri poliklinike v Šariš centre na Partizánskej ulici v Bardejove. Staršia sestra Eva Svjanteková kraľovala v tlaku na lavičke a mama Oreničová v kategórii senioriek, masters.

Využila silu

V roku 1991, keď mala šestnásť rokov, prešla Dana od karate do posilňovne. Tam zistili, že silu má. „Bol to Dušan Skirkanič, ktorý ma prehovoril na súťaž. Po mesačnom tréningu som vyhrala krajskú súťaž. Až tak ma to nenadchlo, no po prestávke, a to si presne pamätám, 10. februára 1992, som sa vrátila do pravidelnej prípravy. Bola som majsterkou Slovenska, ale Majstrovstvá Česko-Slovenska sa už neuskutočnili. Vtedy som mala 54 kg a moje najlepšie výkony boli – drep 125 kg, tlak 62,5 kg a mŕtvy ťah 130 kg. A vtedy to bol aj rekord ČSR. Takto som sa dostala na Majstrovstvá sveta. Vtedy bola jediná ženská kategória, skončila som šestnásta. O rok na Majstrovstvách Európy som bola v drepe druhá (135 kg), v tlaku prvá (82,5 kg), vypadla som ale v ťahu a aj zo súťaže. Vtedy sa ešte nedávali malé medaily. K trojboju postupne pribudol tlak na lavičke, na ktorý som prehovorila sestru Evu i mamku. Tá bola neskôr v kategórii „masters“ majsterka sveta i Európy. Mojím oficiálnym trénerom sa stal Marcel Matej,“ spomína Dana Varcholová.

Pekná kôpka úspechov

Bola a ešte stále je registrovaná v Slovenskej asociácii fitnes, kulturistiky a silového trojboja, ktorý vznikol v roku 1993. Na vrcholných podujatiach získala dokopy 42 veľkých i malých medailí federácie IPF. Najprestížnejšia organizácia má 170 národných zväzov. Varcholová si najviac cení trojbojársky triumf. „Na ME vo Frýdku-Místku som o dva a pol kila porazila osemnásobnú majsterku. Mala som dobrú výkonnosť a moje osobné rekordy v hmotnosti do 60 kg majú takúto hodnotu – drep 212, tlak 132 a ťah 190 kg. Najlepší trojboj som mala 525,5 kg. Musím povedať, že Eva bola na tom ešte lepšie ako ja. V tlaku je sedemnásobná majsterka sveta, vytvorila niekoľko najlepších rekordov federácie, najviac 103 kg v hmotnosti do 44 a 48 kg. Mamka vynikala v kategórii od 50 do 60 rokov.

Aj mladšia sestra Martina bola v tomto športe úspešná,“ vysvetľuje viacnásobná trojbojárska majsterka. V trojboji pribúdali zmeny nielen v oblečení, doplnkoch, ale aj rôzne nové zoskupenia. „Ustanovili sa a vznikli ďalšie asociácie, na Slovensku sú ešte aspoň tri. Niekde sa pretekár má šancu zlepšovať tým, že súťaž sa koná aj každý mesiac. Ja som mohla štartovať veľa krát na vrcholových podujatiach, ale na to neboli peniaze. V našej prvej SAFKST je dôležitá skutočnosť, že sa podrobujeme dopingovej kontrole. Kedykoľvek nás môžu komisári navštíviť a požiadať o vzorky,“ pripomenula horúcu tému týchto dní.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Posilňovanie a výživa

Dana Varcholová promovala na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a najvyššiu trénerskú kvalifikáciu dosiahla na FTVŠ v Bratislave. V Šariš centre na poschodí majú spolu s manželom bohato zariadené Fitnes centrum. Lenže k zdravému športovaniu patrí aj zdravá výživa. Odporúčania odborníčky sú veľavravné. „80 % športového úspechu i zdravia je v strave. Bielkoviny, sacharidy, tuky, príjem záleží od náplne tréningu. Dávkovanie je na kilogram hmotnosti pri silovom, či vytrvalostnom tréningu. Aj tu je množstvo noviniek z výskumov odborníkov na výživu, napríklad dnes sa už zo stravy dosť vypúšťajú sacharidy. Stravovanie je pestrejšie, je tu veľa doplnkov. Športovec, ktorý chce dosiahnuť lepšiu výkonnosť, musí brať viac doplnkov výživy. Pri extrémnej záťaži a extrémnych výkonoch by to jeho telo nevydržalo. V opačnom prípade dochádza k zraneniu, stalo sa to aj mne,“ vysvetľuje Varcholová.

Zdravotné problémy ľudí

Mnohí to však robia v rámci kondície a pre svoje zdravie. „K nám chodia aj ľudia, ktorí majú zdravotné problémy. Aj tu sú potrebné najmä vitamínové doplnky výživy. Veď telo sa musí mať z čoho regenerovať. Sú aj takí, ktorí budú doma papkať len mäsko, tvaroh, vajíčka, im to stačí. Tak sa dostanú len do určitej úrovne a tam už bude potrebné čosi vo výžive pridať. My sa skôr zameriavame na to, aby sa ľudia lepšie cítili, aby si oddýchli. Mnohí majú problémy najmä s pohybovým aparátom. A tu je potrebné posilňovanie svalových partii na jeho spevnenie,“ upozorňuje Varcholová, mama syna a dcéry.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM