Zo Slovenska

Krásna, ale na cestách NEBEZPEČNÁ: Chladné rána sprevádzajú HMLY. Ktorý jav je nebezpečný?

Prichádzajúca jeseň praje čoraz častejšiemu vzniku javu, ktorý je na cestách poriadne nebezpečný.

Ilustračný obrázok k článku Krásna, ale na cestách NEBEZPEČNÁ: Chladné rána sprevádzajú HMLY. Ktorý jav je nebezpečný?
Zdroj: TASR/AP

Aktuálne síce na Slovensku panuje krásne slnečné počasie, no čoraz chladnejšie rána sú predzvesťou blížiacej sa jesene. V okolí riek sa už začínajú objavovať ranné hmly.

Ako vzniká hmla?

„Hmla vzniká vtedy, ak teplota vzduchu v ranných, ale aj nočných hodinách poklesne pod rosný bod. Najčastejšie tak je ak je len malá oblačnosť alebo úplne jasno a teploty tak môžu pokojne klesnúť aj na jednociferné číslo,“ informuje iMeteo.sk.

Portál pripomína, že ak teplota klesne pod spomínaný rosný bod, z vodnej pary sa začínajú tvoriť malé kvapôčky vody. V prípade, že je viditeľnosť viac ako jeden kilometer, hovoríme o opare. V prípade nižšej viditeľnosti už vzniká hmla.

Nebezpečenstvo na cestách

Hmla dokáže vytvoriť krásne obrazy, ktoré vyzerajú úžasne hlavne na fotkách šikovných fotografov. Pre vodičov však predstavujú veľké riziko. Ako pripomenul portál iMeteo.sk, často vodiči hmlu podceňujú, pričom takmer polovica nehôd na cestách v tomto období vzniká práve počas jesenných hmiel.

„Najzákernejšie sú práve októbrové a novembrové hmly, ktoré sú častokrát aj celodenné. Vlhkosť vo vzduchu tak vytvára tenký vodný film aj na vozovke, ktorý býva zvyčajne veľmi šmykľavý ak sa zmieša s prachom a inými čiastočkami,“ píše server.

V prípade, že počas hmly idete v aute rýchlosťou viac ako 100 km/h, brzdná dráha, ktorá zahŕňa aj reakčný čas, je až 100 metrov!

Počas hmly teda netreba zabúdať na hmlovky a rovnako by ste mali prispôsobiť rýchlosť aktuálnej viditeľnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM