MAK Správy Zo Slovenska

Ľudia v karanténe hromžia: V tomto žijeme, týmto nás kŕmia! Polícia: Nie ste v hoteli!

Slovákov v karanténnom centre v Gabčíkove trápi, že sú na jednej izbe ubytovaní aj štyria či piati ľudia. Sťažujú sa aj na jedlo.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia v karanténe hromžia: V tomto žijeme, týmto nás kŕmia! Polícia: Nie ste v hoteli!
10
Galéria
Zdroj: TASR

Do karanténneho centra v Gabčíkove, kde ešte prednedávnom boli dočasne ubytovaní utečenci, zvážajú Slovákov, ktorí sa ocitli v zahraničí počas vyhlásenia mimoriadneho stavu.

Povinnú dvojtýždennú karanténu musia prežiť v podmienkach, ktoré sú pre mnohých, slušne povedané, nedostatočné. Na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom zverejnili odkazy niektorých z nich.

„V Gabčíkove v karanténe: By som bol zvedavý, či aj pán Pellegrini by tu išiel na toaletu ????????????,“ píše sa v texte, ktorý ilustruje séria fotografií z miestnych toaliet.

„Koroňákom“ sa nepáči ani strava, za ktorú musia platiť. „Toto mi priniesli o 10:50 na raňajky, bez chleba a bez vody. A je aktuálne 16:20 a ešte sme stále nemali obed,“ sťažujú sa na Facebooku.

Na to reagoval policajný prezident Milan Lučanský, ktorý im odkázal, že „povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom“. V utorok ich poctil osobnou návštevou priamo v Gabčíkove.

Život v karanténe

„Prišiel som skontrolovať, ako sa tu ľuďom vedie, aké majú problémy, čo ich trápi a čo im vieme zabezpečiť,“ uviedol Lučanský vo videu na sociálnej sieti.

Veľa ľudí, ktorí sú v karanténnom centre v Gabčíkove, podľa jeho slov vyjadrilo podporu, sú však aj nespokojní občania. „Je to len začiatok. Prvé dva či tri dni sa dajú zniesť, potom prichádza ‚ponorková nemoc‘. Snažíme sa im preto čas nejako spríjemniť. Zabezpečujeme im pitnú vodu, minerálky. Taktiež deky, lebo sa sťažovali, že je tu chladno, kým nabehne centrálny systém kúrenia,“ priblížil policajný šéf.

Ako podotkol, záchranári chodia jednotlivo po izbách a zisťujú, čo treba ľuďom nakúpiť. „Majú tu však trikrát za deň teplú stravu,“ spresnil.

Na to sa okamžite ozvali izolovaní ľudia a tvrdia, že Lučanský zavádza. „Pitnú vodu už od včera zabezpečujete… A teplá strava? Tie tri studené párky? Ďakujeme… Na obed sme čakali do pol piatej, večera prišla o 22:00. Raňajky dnes o 10:30 paráda. ;) A to nehovorím o tých plesniach, špinavých toaletách a rozbitých posteliach. Skôr tu dostaneme žltačku…,“ píšu nahnevano na stránke polície.

„Áno, môžete si objednať pizzu, ako som si objednal včera. Zaplatil kartou a doteraz na izbu nedošla lebo nemajú čas záchranári ju priniesť na izbu. Hádam im chutila,“ píše ďalší.

Slováci, ktorí sú v karanténnom centre v Gabčíkove, sa pýtali, prečo sú na jednej izbe ubytovaní aj štyria či piati ľudia. Lučanský tvrdí, že je to z kapacitných dôvodov.

„Nemôžeme si mýliť povinnú karanténu s trojhviezdičkovým hotelom,“ poznamenal.

Ľudí požiadal o trpezlivosť, a aby svojím správaním boli príkladom aj pre iných, dodržiavali karanténu a neohrozovali seba a ani ostatných.

14-dňová karanténa

V gabčíkovskom karanténnom centre bolo k pondelkovému (16. 3.) večeru umiestnených 155 občanov. Centrum zriadila sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Otvorili ho v sobotu (14. 3.).

„Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Ubytovanie v karanténnom centre je bezplatné, platí sa za stravu. Pre bližšie informácie majú záujemcovia kontaktovať linku 112.

V rámci opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu je povinný ísť do 14-dňovej karantény každý, kto sa vráti na Slovensko zo zahraničia. Pre občanov, ktorí karanténu nemôžu stráviť v domácom prostredí či Slovákov, ktorí sa pomocou štátnych inštitúcií vrátia na Slovensko hromadne, by mali byť postupne k dispozícii aj ďalšie zariadenia Ministerstva vnútra SR na Donovaloch a v Liptovskom Jáne. V prípade veľkého náporu majú byť sprevádzkované aj ubytovne ďalších rezortov.

Zdroj: Facebook
Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM