Rastislav Búgel Lifestyle

Máte ALZHEIMERA? Odhaliť vám ho môže aj to, ako PARKUJETE

Alzheimerova choroba patrí medzi najčastejšie typy demencie. Vedeli ste o tom, že vám toto ochorenie môže odhaliť aj obyčajné parkovanie?

Ilustračný obrázok k článku Máte ALZHEIMERA? Odhaliť vám ho môže aj to, ako PARKUJETE
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Hoci Alzheimerova choroba patrí medzi najčastejšie druhy demencie, jej prvé príznaky je náročné odhaliť.

Aké sú príznaky?

Ako informoval portál tn.cz na základe správy britského denníka Mirror, medzi prvé signály môžu patriť zmeny nálady, úzkosť alebo depresia.

„Ľudia následne tiež strácajú poznávacie funkcie, pamäť a klesá aj ich IQ. Napriek tomu, že ide o doposiaľ nevyliečiteľné ochorenie, včasná diagnóza a následná liečba je veľmi dôležitá,“ píše server.

Odhalí vám to parkovanie

Neurochirurg Robert Love prostredníctvom siete TikTok upozornil na jeden zo symptómov, ktoré si môže všimnúť takmer každý.

Tento príznak počas svojich výskumov odhalil psychiater a špecialista na mozgové poruchy Daniel Amen. Ten sa zameral na mozog ľudí s alzheimerom.

„Prvou vecou, ktorú doktor Daniel Amen zistil, bolo, že sa temenné laloky začali rozpadať. Tie sa pritom podieľajú na senzorických vstupných informáciách. Takže včasným varovným signálom je strata schopnosti alebo problém zaparkovať rovno,“ prezradil Love.

Spojitosť so spánkom

Navyše, podľa neurológa existuje spojitosť medzi touto zákernou chorobou a spánkom.

„Pokiaľ nespíte, váš mozog nefunguje správne. Vec číslo jedna je, že spánok znižuje riziko depresie a úzkosti. Depresia ja hlavným rizikovým faktorom Alzheimerovej choroby. Spánok je naviac taktiež potrebný pre vytváranie nových spomienok,“ doplnil neurochirurg Robert Love.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM